Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
6. 12. 2016 20:32
Prosím o radu, mám s kolegou sdružení dvou FO, já (A) vedu veškerou DE, účetní doklady jsou vedeny na mě. Ve sdružení nyní máme dva automobily na úvěr. Obě auta jsou psaná na podnikatele A a úvěr je také na podnikatele A. Jsou plně vložena do sdružení a používána výhradně k podnikání ve sdružení. Náklady na PHM, opravy atd. uplatňujeme v rámci sdružení.
Nyní potřebujeme koupit další automobil, který bude používán taktéž výhradně v podnikání ve sdružění. Může tento automobil být psán na podnikatele B, ale všechny náklady na opravy, PHM, odpisy, účtovány v rámci sdružení? Včetně odpočtu DPH ve sdružení? Nebo musí být toto auto také na podnikatele A, který je pověřen vedením DE? Podnikatel B podniká také sám v jiné činnosti, ale automobil k této činnosti nepotřebuje. Podnikatel A podniká jen v rámci sdružení. Omlouvám se, jestli je to zmatené, ale nevíme si moc rady. Účetní v současné době nemáme /hledáme novou/ a potřebujeme to rychle vyřešit. Víme že sdružení není úplně ideální, plánujeme založit s.r.o., ale auto musíme vyřešit nyní. Děkujeme, Kamil a Radek