Re: Rozhodnutí o přiznání inv. důchodu?
Za roky praxe vím (a mám aktuálně pár takových zaměstnanců), že datum přiznání invalidity nemusí být shodné s datem přiznání invalidního důchodu. Skutečnost, že je "jen" invalidní, neznamená, že je za něj plátcem pojistného i stát. Řídíte se vždy datem přiznání důchodu.
Takto mu to vysvětlete a upozorněte ho, že bude doplácet pojistné do MVZ, na peníze by mohl zabrat.
Přihlašujete P a D.
Omlouvám se, on tvrdí, že je v částečném invalidním důchodu. Donesl posudek o invaliditě, kde je napsáno, že od 12.8.2013 je invalida I. st. Rozhodnutí ale nemá (ne že by ho nedostal, ale asi ho někde založil). Volala jsem na OSSZ, paní mi potvrdila, že mu byl 12.8.2013 přiznán invalidní důchod, ale nemám to písemně.
nejde jenom o ZP, ale také o slevu na dani, tam platí:
odst.2) Nárok na poskytnutí slevy na dani podle § 35ba při stanovení daně nebo záloh prokazuje poplatník plátci daně
b) rozhodnutím o přiznání invalidního důchodu a každoročně dokladem o výplatě důchodu, uplatňuje-li slevu na dani podle § 35ba odst. 1 písm. c) nebo d) z důvodu, že pobírá invalidní důchod pro invaliditu prvního nebo druhého stupně nebo invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně,
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
7. 12. 2016 7:36
Dobrý den, mám takový problém. Přijali jsme zaměstnance v částečném invalidním důchodu. Chtěla jsem po něm rozhodnutí o přiznání inv. důchodu, ale donesl mi pouze Posudek o invaliditě s tím, že nic jiného doma nemá a nic jiného nikdy nikomu nenosil. Už nevím, jak mu to mám vysvětlit. Mohu pracovat tedy s tím posudkem, kde je napsáno, že je schopen pro vznik invalidity I. stupně a den vzniku invalidity je 12.08.2003? Nebo opravdu potřebuji to rozhodnutí? Nevím jak to z něj dostat. Děkuji