Účtování pojištění až po zaplacení

• 7. 12. 2016 8:21

Dobrý den,

mohu se zeptat, jak to děláte vy ostatní účetní? Setkávám se s dvěma nazory ohledne uctování pojištění auta nebo jakekoliv jiné pojištění..

První je, že pokud přijde předpis pojistného třeba v srpnu a já ho zaplatím až v září, zaúčtuju o předpise až v říjnu i s urokem s prodleni....a samozřejmě časově rozliším.

Druhý názor je, že předpis zaúčtuju v době kdy přijde IN, vytvořím závazek,a když přijde pokuta za nezaplacení opět zaúčtuju jako další závazek a v budoucnu se to někdy zaplatí.

To samé platí i pro zákonné pojištění.

období kdy se počítá pojištění na IQ...tudíž z října,listopadu, prosince....já ho zaúčtovávám zároveň kdy tvořím výplaty a pak až se zaplatí uhradím bankou a vynuluju závazek....ale bylo mi řečeno, že bych to měla zaúčtovat až v době zaplacení...např. až v únoru pokud zaplatím v únoru.

Jde mi o to, že třeba to bude na pomezí prosince ledna....a já to musím přeci dostat do nákladů a když budu čekat až to někdy někdo zaplatí tak to v nákladech nebude...Prosím o radu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 12. 2016 8:48

Maxx (neregistrovaný)

Re: Účtování pojištění až po zaplacení
      Pojištění na auta apod. - účtuju závazek (časové rozlišení) v době, kdy dorazí a platím včas.

Zákonné pojištění (z mezd) - z IV se počítá pojištění na I čtvrt., takže pokud se Vám automaticky tvoří z mezd závazek do prosince - musíte ho taky časově rozlišit - do dalšího roku.

• 7. 12. 2016 8:55

Lenka F. (neregistrovaný)

Postupujeme obdobně, přes časové rozlišení a účtování závazku. Z mezd na zákonné se nám tvoří automaticky jen příkaz na platbu (z dat ukončeného čtvrtletí), účtujeme při platbě. Tato jde vždy včas, ostatní pojistky se nám někdy platby zdrží.

• 7. 12. 2016 9:27

AjinaP

Děkuji, nene tvoří se mi do ledna....zaroven se mzdou za prosinec...takze bez časového rozlišení rovnou do nakladu.....Bohužel kdybych mohla ovlivnit placení, udělám to hned....a Když teda prijde treba po mesici upominka s pokutou? tak kam tu pokutu zaučtujete zvlast na dalsi zavazek teda?

• 7. 12. 2016 9:30

Maxx (neregistrovaný)

ano, případnou pokutu zaúčtovat zvlášť

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).