Re: Zaměstnání na RD a odstupné
Nevím, co je na tom specifického, jedná se o běžnou změnu toho, co bylo s vámi dohodnuto. Tato změna se realizuje formou dohody o změně PS, pokud na ni přistoupíte, už nebudete nadbytečná. Pro zaměstnavatele nebude dán výpovědní důvod, samozřejmě žádné odstupné nedostanete. V případě, že by zaměstnavatel někdy v budoucnu zrušil i to pidi pracovní místo, odstupné by se vám počítalo s tohoto kratšího úvazku.
Rodičovský příspěvek s vaším zaměstnáním nijak nesouvisí.
Podívejte, myslím, že se vše dá říct slušně. Pokud mi nechcete poradit, prostě to nedělejte.
A to, na co jsem se ptala, zní, jestli stačí dohoda, abych nepřišla o RD a následně pravděpodobně odstupné a zároveň ale mohla zastupovat v případě potřeby firmu vůči třetím osobám.
Rodičovská dovolená je název volna u zaměstnavatele, rodičovský příspěvek je dávka státní sociální podpory. Tyto 2 věci spolu nesouvisí.
O co tedy vlastně nechcete přijít?
Pokud o odstupné, tak nástupem na kratší úvazek se pak případné odstupné v budoucnu bude počítat z kratšího úvazku. A samozřejmě nástupem na kratší úvazek skončí rodičovská dovolená.
Pokud se týká nástupu na jiný druh smlouvy, např. dohodu o provedení práce, pak tu nemůžete vykonávat u zaměstnavatele na stejnou činnost, jako je pracovní poměr.
A co se týká zastupování vůči střetím stranám, tam je to přece na tom, jakou plnou moc Vám zaměstnavatel udělí, to nemá souvislost s druhem smlouvy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
8. 12. 2016 11:09
Dobrý den,
mám specifický dotaz. Jsem na RD, ta mi končí 14. 11. 2017. Z práce mi nabídli zkrácený úvazek jen na 8 hodin týdně na to samé místo. Zajímalo by mě, jakou formou to ošetřit smluvně? Dohodou? Je možné, že budu muset firmu zastupovat vůči třetím osobám a to na dohodu asi není úplně vhodné.
Dále mě zajímá, jak je to pak s odstupným? Bohužel v této práci již pro mě nebude místo, pouze na těch 8 h týdně. Což pro mě samozřejmě není výhodné.
Zajímá mě tedy, jestli nepřijdu o odstupné, pokud teď začnu již teď pracovat?
Děkuji za odpověď.