Re: otec dovolená po narození dítěte
Vážně ? Ono je toho z hlediska nařízení, co všechno musí ze zákona zaměstnavatel platit zaměstnanci málo ? Dovolená matek za MD , kdy třeba pár let ji nikdo neviděl, ale několik měsíců ji platí, svatby vlastní i rodinných příslušníků, návštěvy lékaře, doprovod k lékaři kdekoho, pohřby rodinných příslušníků a dál se mi fakt už nechce ani přemýšlet. Opravdu se vám toho zdá málo ? Nemám ovšem NIC proti tomu, aby to platil stát, když to schválí, to by bylo pro pracující, ale nemělo by to být na úkor zaměstnavatele, který by měl (a řádně) platit za vykonanou práci. Toť můj letitý názor, který mi ještě nikdo nevyvrátil. Takže mi napište důvody, proč se mýlím a možná ho změním. Nemám s tím problém, pokud vaše argumenty budou akceptovatelné.
já se domnívám, že jde spíš o kontrolu ze strany státu. Teď je spousta "samoživitelek", které jsou samoživitelkami jen pro to, aby braly různé soc. dávky. Teď, když otec by dostával od státu dávku na "rodič. dovolenou" (nebo jak ji nazvou), tak se zjistí, že až zase tolik samoživitelek ve skutečnosti moc není.
ano, dávka nemocenského pojištění
§ 4 Druhy dávek
Z pojištění se poskytují tyto dávky:
a) nemocenské,
b) peněžitá pomoc v mateřství,
c) dávka otcovské poporodní péče (dále jen „otcovská“),
c) d) ošetřovné,
d) e) vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství.
>>>
>>>>>>>tak jasně - naštěstí neschválili - to by tak hrálo,
>>>>>>>aby se schválili někdy něco pro pracující......
>>>>>>
>>>>>>Vážně ? Ono je toho z hlediska nařízení, co všechno
>>>>>>musí ze zákona zaměstnavatel platit zaměstnanci málo
>>>>>>?
>>>>>>Dovolená matek za MD , kdy třeba pár let ji nikdo
>>>>>>neviděl, ale několik měsíců ji platí, svatby vlastní
>>>>>>i
>>>>>>rodinných příslušníků, návštěvy lékaře, doprovod k
>>>>>>lékaři
>>>>>>kdekoho, pohřby rodinných příslušníků a dál se mi
>>>>>>fakt
>>>>>>už nechce ani přemýšlet. Opravdu se vám toho zdá
>>>>>>málo
>>>>>>? Nemám ovšem NIC proti tomu, aby to platil stát,
>>>>>>když
>>>>>>to schválí, to by bylo pro pracující, ale nemělo by
>>>>>>to
>>>>>>být na úkor zaměstnavatele, který by měl (a řádně)
>>>>>>platit za vykonanou práci. Toť můj letitý názor,
>>>>>>který
>>>>>>mi
>>>>>>ještě nikdo nevyvrátil. Takže mi napište důvody, proč
>>>>>>se mýlím a možná ho změním. Nemám s tím problém,
>>>>>>pokud
>>>>>>vaše argumenty budou akceptovatelné.
>>>>>
>>>>>
>>>>>já se domnívám, že jde spíš o kontrolu ze strany
>>>>>státu. Teď je spousta "samoživitelek", které jsou
>>>>>samoživitelkami jen pro to, aby braly různé soc.
>>>>>dávky. Teď,
>>>>>když otec by dostával od státu dávku na "rodič.
>>>>>dovolenou" (nebo jak ji nazvou), tak se zjistí, že až
>>>>>zase
>>>>>tolik samoživitelek ve skutečnosti moc není.
>>>>
>>>>Ale proč by tohle měl platit zaměstnavatel ? To je
>>>>právě ono, pokud to chce stát, tak ať to taky platí a
>>>>nepřenáší povinnosti na zaměstnavatele.
>>>
>
>ano, dávka nemocenského pojištění
>§ 4 Druhy dávek
>Z pojištění se poskytují tyto dávky:
>a) nemocenské,
>b) peněžitá pomoc v mateřství,
>c) dávka otcovské poporodní péče (dále jen
>„otcovská“),
>c) d) ošetřovné,
>d) e) vyrovnávací příspěvek v těhotenství a
>mateřství.
takže je to už schválené? Od kdy to má platit?
>
Návrh přece byl, že otcovskou dovolenou bude platit stát! Proto jsem napsala to, co jsem napsala. Co se týče placení všech možných soukromých aktivit zaměstnanců, tak to samozřejmě mám stejný názor jako Vy. Také enchápu, proč to věšechno má platit zaměstnavatel.
No když to má platit stát, tak jaká jiná dávka by to měla být, než dávka nemocenského pojištění? Nebo by to taky mohla být dávka státní sociální podpory (oboje je placeno státem z našich odvodů). Ale protože výše té dávky se bude vypočítávat z výdělků toho otce, podobně jako např. nemocenská, tak to dali jako dávku nemocenského pojištění a má se chápat jako pomoc matce s dítětem doma po porodu (ošetřovačka to být nemůže, protože není nikdo nemocný).
Je to podobné, jako když je rodič s dítětem v nemocnici - docela nelogicky pobírá nemocenskou, protože ošetřovačka to být nemůže.
Všechno je to zkrátka dávka nemocenského pojištění.
Jasně - jak jinak než žádná. U nás přece mají všechna práva ti, co nepracují. Ti mají právo na porodné, přídavky, příplatky a doplatky na všechno.
To by tak hrálo, aby lidé, kteří celé roky pracují a odvádějí vysoké částky na soc. poj., přičemž za celé roky nečerpali ani týden nemocenské, měli nárok na pár dnů otcovské dovolené placené z toho soc. poj. To by závist mnohých neunesla. :-(
Re: OT. ... zaměstnanec x OSVČ účetní
A teď si Jolano představte, že jako OSVČ - externí účetní zaměstnáváte jednoho zaměstnance, který
- 2x měsíčně chodí darovat krevní destičky
- 4x měsíčne chodí s dítětem k lékaři
- 4x měsíčně chodí k lékaři či na odběry sám/a za sebe
- 1x ročně pohřbívá někoho ze svých blízkých
- má 20 dnů placené dovolené .... atd.
A to vždy, když je okolo 20-25 v měsíci a Vy, jako soukromá externí účetní máte nejvíc práce .... kvůli které jste zrovna toho jednoho zaměstnance na pomoc potřebovala. ....
Kolik dnů z měsíce takový zaměstnanec ve skutečnosti odporacuje?
Kolik zaměstnanců seženete na dobu, kdy zaměstnanec půjde čerpat otcovskou rodičovskou dovolenou? I když ji platí stát - kdo zaměstnavateli v tuto dobu pomůže?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
9. 12. 2016 8:51
Dobrý den, chci se zeptat, jestli někdo nevíte, zda prošlo, že by otec od roku 2017 mohl zůstat v prvních 6týdnech po narození dítěte doma.... Případně, kde bych našla více informací, díky.