Re: jednatel - dvě s.r.o.
Souhlasím s Mirkou, pokud to nechápe jednatel, tak v tom bude zmatek pořád.
Moc nevím, jak může s.r.o. přerušit živnost.
Jak z toho ven? Jedině přes pohledávky za jednatelem. A ty pak zaplatit přes pokladnu a srovnat to mezi firmama.
Jak s tržbama netuším. Záleží, jestli šlo o prodej občanům nebo firmám.
Platby z účtu jedné společnosti za faktury druhé společnosti.... to je fakt zlo a bez urážky (fakt to nemyslím špatně), když tazatelka nechápe jak funguje s.r.o. ( viz přerušení živnosti, jednatel x společník) na jejím místě bych se do těchto machinací vůbec nepouštěla...
Já to chápu tak, že neukončuje "činnost", ale pouze činnost v určité provozovně - tipuji kvůli obratu dph? : -)... Sro jako takové zřejmě funguje pořád dál... Rozhodně bych v takovém účetnictví nepokračovala, jako největší problém bych viděla to, že pokud je v obou společnostech jediný společník i jednatel, pokud mají stejnou činnost - mohl by to FÚ posoudit jako účelové jednání?
Re: ukončení živnosti PO_podnikání dál
Podle toho co tazatelka uvádí, živnost daná právnická osoba ve skutečnosti neukončila. Jen začala podnikat bez živnostenského oprávnění. Alespoň to tak vypadá podle tržeb placených kartou, připisovaných na bankovní účet dané právnické osoby po datu ukončení živnostenského oprávnění.
Nechápu text " na živnostenském listě má ukončení jedné firmy, zahájení druhé firmy, .."
Jedná se opravdu o právnickou osobu?
Pokud jsem to tedy správně pobrala, jedná se o dvě s.r.o., které vlastní tatáž osoba, obě provozují stejnou činnost v téže provozovně, jaksi "na střídačku" pár měsíců jedna s.r.o., pár měsíců druhá......
Jak už bylo napsáno výše, patrně kvůli plátcovství DPH. Ale to je hrozný paskvil a opravdu bych s tím nechtěla mít nic společného.
Protože je to jasně účelové obcházení zákona o DPH, také neoprávněné podnikání.
Pro tazatele - doporučuji prostudovat níže uvedený rozsudek a pak se rozhodnout, jakou měrou chcete spolupracovat se svým klientem na obcházení zákonů.
http://www.nssoud.cz/files/SOUDNI_VYKON/2011/0075_5Afs_110_20130108151643_prevedeno.pdf
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
16. 12. 2016 8:50
dobrý den,
mám dotaz.
Došly mi za celý rok doklady od firmy A a B. Jeden společný jednatel.
Jedna společná provozovna. Jedna firma přerušila živnost k 31.1.2016 a druhá zahájila.
K 30.6.2016 ta první firma zase přerušila a druhá zahájila.
Jde mi o to , že pan jednatel má v tom asi trochu zmatek.
Jelikož u firmy , která přerušila živnost k 30.6.2016 - mu stále do teďka chodí na výpise platby kartou - tržby.
Další věc má tam nějaké přijaté faktury na zboží k firmě , která živnost přerušila. Nebo má fakturu na firmu B a uhrazeno je z výpisu firmy A.
Můžete mi někdo poradit, jakým způsobem to mám řešit. Dá se to nějak převádět - platby, tržby, faktury - pan jednatel to vůbec nechápe, že to má takhle překopané.
děkuji