Re: nástup do zaměstnání
Pracovní poměr může vzniknout i v den, který není pro zaměstnance dnem pracovním, záleží na dohodě smluvních stran. Pokud vám má PP vzniknout až 2.1.2017, zaměstnavatel ušetří za 1/12 dovolené. Dovolená se vám krátit nebude, to není přesné, ale měsíc leden vám nebude započten jako celý měsíc trvání PP.
I když vám PP vznikne až 2.1.2017, zaměstnavatel - pokud by na jeho straně byla vůle - by vám i tak mohl leden pro účely dovolené započítat, ale nejedná se o právo zaměstnance.
Trochu silná slova. Jste si jistá, že to tazatelce mzdová opravdu takto řekla, že píšete, že lže ? Co když řekla, že zaměstnavatel stanovil, že smlouvu od 1. neuzavře, protože to není pracovní den ? Je to přece otázka nabídky a poptávky, zaměstnavatel nabídne, uchazeč buď přijme nebo ne. Tazatelé často kladou nepřesné dotazy, proto i u této "citace" tazatelky bych byl opatrnější.
ne
>>>>ona
>>>>osobně, ale zaměstnavatel nechce). Teď záleží na tom,
>>>>co chcete vy a kdo má lepší vyjednávací schopnosti.
>>>
>>>Trochu silná slova. Jste si jistá, že to tazatelce
>>>mzdová opravdu takto řekla, že píšete, že lže ? Co
>>>když
>>>řekla, že zaměstnavatel stanovil, že smlouvu od 1.
>>>neuzavře, protože to není pracovní den ? Je to přece
>>>otázka nabídky a poptávky, zaměstnavatel nabídne,
>>>uchazeč
>>>buď přijme nebo ne. Tazatelé často kladou nepřesné
>>>dotazy, proto i u této "citace" tazatelky bych byl
>>>opatrnější.
>>Já také, protože smlouva od 1. ledna znamená zaplatit
>>svátek + 1,5 dne dovolené a to přeci zaměstnavatele
>>nemůže nikdo nutit....
>Vycházela jsem z toho, co tazatelka napsala. To bychom
>mohli všechny odpovědi uvádět "jestli je pravda co
>píšete, tak potom ..."
Ona napsala přesně tohle
"že smlouvu od prvního mít nemůžu,když to
>>>>>není
>>>>>pracovní den."
Účetní se baví ve vztahu ke konkrétnímu zaměstnanci v konkrétní firmě. Není povinna vysvětlovat, jaké jsou možnosti podle zákona.
Jestliže ve firmě je stanoveno, že pracovní poměr uzavírají dnem, který musí být pracovní - není co řešit.ˇOdpověděla, tak, jak to funguje ve firmě, tudíž nelhala. Nebavila se o tom, jak to může být v jiných firmách.
Mně se také to vaše konstatování, že "mzdová lze", zdají k dané situaci trochu neadekvátní. Vy přece nevíte, jak to ve firmě mají nastaveno. A ona se vyjadřovala k situaci ve firmě - není pracovní den, nelze.
Moje odpověď by zněla - pokud to tak mají nastaveno ve firmě, tak nelze. Nelíbí-li se vám to, máte možnost si najít práci, kde mají nastavena jiná pravidla.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
28. 12. 2016 18:39
Dobrý den,
2.ledna nastupuji do zaměstnání.Tím,že je to druhého,tak se mi prý bude krátit o 1/12 dovolená.Mzdová účetní mi řekla,že smlouvu od prvního mít nemůžu,když to není pracovní den.Mohl by někdo pro laika vysvětlit,proč je to problém?
Děkuji Liduška M.