Nástup do zaměstnání

• (neregistrovaný)

28. 12. 2016 18:39

Dobrý den,
    2.ledna nastupuji do zaměstnání.Tím,že je to druhého,tak se mi prý bude krátit o 1/12 dovolená.Mzdová účetní mi řekla,že smlouvu od prvního mít nemůžu,když to není pracovní den.Mohl by někdo pro laika vysvětlit,proč je to problém?
    Děkuji Liduška M.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 12. 2016 18:49

VH

Re: nástup do zaměstnání
      Pracovní poměr může vzniknout i v den, který není pro zaměstnance dnem pracovním, záleží na dohodě smluvních stran. Pokud vám má PP vzniknout až 2.1.2017, zaměstnavatel ušetří za 1/12 dovolené. Dovolená se vám krátit nebude, to není přesné, ale měsíc leden vám nebude započten jako celý měsíc trvání PP.
      I když vám PP vznikne až 2.1.2017, zaměstnavatel - pokud by na jeho straně byla vůle - by vám i tak mohl leden pro účely dovolené započítat, ale nejedná se o právo zaměstnance.

• 28. 12. 2016 19:35

katka2 (neregistrovaný)

Takže mzdová lže. Ne že nemůže, ale nechce (asi ne ona osobně, ale zaměstnavatel nechce). Teď záleží na tom, co chcete vy a kdo má lepší vyjednávací schopnosti.

• 28. 12. 2016 22:16

dann (neregistrovaný)

Trochu silná slova. Jste si jistá, že to tazatelce mzdová opravdu takto řekla, že píšete, že lže ? Co když řekla, že zaměstnavatel stanovil, že smlouvu od 1. neuzavře, protože to není pracovní den ? Je to přece otázka nabídky a poptávky, zaměstnavatel nabídne, uchazeč buď přijme nebo ne. Tazatelé často kladou nepřesné dotazy, proto i u této "citace" tazatelky bych byl opatrnější.

• 28. 12. 2016 22:23

v.e.n.d.y.

Já také, protože smlouva od 1. ledna znamená zaplatit svátek + 1,5 dne dovolené a to přeci zaměstnavatele nemůže nikdo nutit....

• 29. 12. 2016 9:06

katka2 (neregistrovaný)

Vycházela jsem z toho, co tazatelka napsala. To bychom mohli všechny odpovědi uvádět "jestli je pravda co píšete, tak potom ..."

• 29. 12. 2016 10:31

all (neregistrovaný)

ne
      >>>>ona
      >>>>osobně, ale zaměstnavatel nechce). Teď záleží na tom,
      >>>>co chcete vy a kdo má lepší vyjednávací schopnosti.
      >>>
      >>>Trochu silná slova. Jste si jistá, že to tazatelce
      >>>mzdová opravdu takto řekla, že píšete, že lže ? Co
      >>>když
      >>>řekla, že zaměstnavatel stanovil, že smlouvu od 1.
      >>>neuzavře, protože to není pracovní den ? Je to přece
      >>>otázka nabídky a poptávky, zaměstnavatel nabídne,
      >>>uchazeč
      >>>buď přijme nebo ne. Tazatelé často kladou nepřesné
      >>>dotazy, proto i u této "citace" tazatelky bych byl
      >>>opatrnější.
      >>Já také, protože smlouva od 1. ledna znamená zaplatit
      >>svátek + 1,5 dne dovolené a to přeci zaměstnavatele
      >>nemůže nikdo nutit....
      >Vycházela jsem z toho, co tazatelka napsala. To bychom
      >mohli všechny odpovědi uvádět "jestli je pravda co
      >píšete, tak potom ..."

Ona napsala přesně tohle
      "že smlouvu od prvního mít nemůžu,když to
      >>>>>není
      >>>>>pracovní den."

Účetní se baví ve vztahu ke konkrétnímu zaměstnanci v konkrétní firmě. Není povinna vysvětlovat, jaké jsou možnosti podle zákona.
      Jestliže ve firmě je stanoveno, že pracovní poměr uzavírají dnem, který musí být pracovní - není co řešit.ˇOdpověděla, tak, jak to funguje ve firmě, tudíž nelhala. Nebavila se o tom, jak to může být v jiných firmách.
      Mně se také to vaše konstatování, že "mzdová lze", zdají k dané situaci trochu neadekvátní. Vy přece nevíte, jak to ve firmě mají nastaveno. A ona se vyjadřovala k situaci ve firmě - není pracovní den, nelze.

Moje odpověď by zněla - pokud to tak mají nastaveno ve firmě, tak nelze. Nelíbí-li se vám to, máte možnost si najít práci, kde mají nastavena jiná pravidla.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).