Re: Jednatel s.r.o. - pracovní smlouva
Takže má pracovní smlouvu na pracovní pozici "řidič" a zároveň má schváleno valnou hromadou společnosti odměňování jednatele včetně smlouvy o výkonu funkce.
To je přesně ten problém. Doteď měl pouze pracovní smlouvu na pozici "řidiče". Jelikož ale není práce, šel na ÚP a tam mu řekli, že jako jediný společník a jednatel v jedné osobě nesmí být v s.r.o. zaměstnán. V okamžiku, kdy ho z ÚP budou vypisovat, tak se prý musí hlásit jako OSVČ a platit za zebe ZP a SP.
>>>>>Dobrý den, v s.r.o. zabývající se dopravou je jediný
>>>>>společník a zároveň jednatel. Jak může být tento
>>>>>jednatel ve firmě zaměstnán? Může být zaměstnán jako
>>>>>řidič?
>>>>>Jako jednatel nebere žádnou odměnu. Firma má jednoho
>>>>>zaměstnance.
>>>>A vykonává skutečně činnost řidiče?
>>>Ano, vykonává.
>>
>>Takže má pracovní smlouvu na pracovní pozici "řidič"
>>a
>>zároveň má schváleno valnou hromadou společnosti
>>odměňování jednatele včetně smlouvy o výkonu funkce.
>
>To je přesně ten problém. Doteď měl pouze pracovní
>smlouvu na pozici "řidiče". Jelikož ale není práce, šel
>na ÚP a tam mu řekli, že jako jediný společník a
>jednatel v jedné osobě nesmí být v s.r.o. zaměstnán. V
>okamžiku, kdy ho z ÚP budou vypisovat, tak se prý musí
>hlásit jako OSVČ a platit za zebe ZP a SP.
Nechápu, proč to podstatné píšete až teď.
>
Narazil na špatně školeného referenta.
V "své" s.r.o. nesmí mít pracovní poměr na pozici "jednatel". Na řidiče mít může.
Vypisovat - myslíte ohlásit?
Až na ÚP skončí, nebude se hlásit jako OSVČ, když jako OSVČ nepodniká. Buď za něj bude ZP platit zaměstnavatel (pokud někam nastoupí) nebo si může ZP platit sám jako osoba bez zdran. příjmů.
Vypisovat = odcházet z ÚP.
Až práce bude, chce se vrátit zpět do firmy. Jiné zaměstnání nemá. V tomto okamžiku tedy sepíšeme pracovní smlouvu na pozici řidiče a musíme tedy dodělat smlouvu o výkonu funkce. Je to tak?
Ještě bych se zeptala, jak to funguje s podpisem smluv, když je pracovní smlouva pro zaměstnance, který je zároveň jednatel a ten podepisuje všechny smlouvy. Sám sobě podepsat pracovní smlouvu asi nemůže, že?
Haňulino, doporučuji si ujasnit celou situaci.
Píšete, že není práce a že doteď měl pracovní smlouvu na pozici řidiče a hned pak napíšete, že sepíšete pracovní smlouvu na pozici řidiče.
Těžko se odpovídá, když popisujete v každé části úplně jiné skutečnosti.
Zpětně nic podepisovat nemůžete, protože jako jediný společník a jednatel musí mít podpis na dokumentech ověřený (legalizován).
Alen1 děkuji Vám za reakce, ale asi jste mě špatně pochopila. Skutečně doteď měl jednatel smlouvu na práci řidiče, včera šel na ÚP a tam mu řekli, že takovou smlouvu mít nemůže, jelikož je jednatel. Moje otázka byla - až práce bude (v tomto okamžiku - třeba za měsíc či déle) a bude se sepisovat nová pracovní smlouva, tak může být sepsána na pozici řidiče či nikoliv?
Pracovní smlouvu jsme ukončili a připravili potvrzení pro ÚP. Paní referentka všechno roztrhala a řekla, že pracovní smlouvu mít nemůže... Proto jsem se ptala, zda může jednatel pro s.r.o. pracovat na základě pracovní smlouvy. S touto problematikou nemám zkušenosti, tak Vám všem děkuji za odpovědi.
Myslela jsem jen kraj. Ale chápu
Sama jsem měla velice špatnou zkušenost s jednou pracovnicí z ÚP pro Středočeský kraj. Vše pak vyřešila její nadřízená, která se ještě za její chování omluvila s tím, že nechápe, proč její podřízená dělá problém z něčeho, co vlastně problémem vůbec není.
Já teda té časové posloupnosti pořád nerozumím. Rozumím tomu dobře, že doteď měl smlouvu, tu jste ukončili (čili pracovní poměr byl ukončen), jednatelem zůstává, ale odměnu za výkon funkce nepobírá. Je to tak? Šel na ÚP a tam pracovnice vše (co vše?) roztrhala a řekla, že pracovní smlouvu mít nemohl, takže nebyl pojištěn. Ona nechce uznat, že byl zaměstnancem v pracovním poměru a tvrdí, že pracovní poměr mít nemohl?
Okamžitě ať tam peláší s doklady (zápočťák a potvrzení o průměrném výdělku) znovu, aby neprošvihl ty 3 dny na registraci. A řekne, že jednatelem zůstává, ale odměnu za výkon funkce nepobírá a ať se nenechá odbýt. Má dostatečnou dobu pojištění na to, aby mohl pobírat podporu?
Já taky. Jak říkám, ať tam hned s těmi doklady jde (pro jistotu ať si vezme jen k nahlédnutí i tu pracovní smlouvu, doufám, že v ní má opravdu druh práce řidič). A ať se nenechá odbýt a v případě sporu si nechá zavolat vedoucí. Ale, prosím Vás, řeči o tom, že není práce, tak se propustil a až zas bude práce, tak se zas zaměstná, ať si rozhodně odpustí.
S "odborníky" na ÚP mám taky své zkušenosti - z hlediska mzdové účetní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
2. 1. 2017 18:05
Dobrý den, v s.r.o. zabývající se dopravou je jediný společník a zároveň jednatel. Jak může být tento jednatel ve firmě zaměstnán? Může být zaměstnán jako řidič? Jako jednatel nebere žádnou odměnu. Firma má jednoho zaměstnance.