Dobrý den,
nejjednodušším řešením by samozřejmě bylo zkusit se poohlédnout po jiném nájmu, kde byste mohl prodejnu provozovat. Pokud Vám k tomu ale brání nějaké okolnosti, tak zřejmě jedinou možností je s druhým živnostníkem uzavřít smlouvu o spolupráci ve smyslu ust. § 269/2 obchodního zákoníku, jež dovoluje uzavírat i takové smlouvy, které nejsou jako zákonné smluvní typy v zákonech výslovně upraveny. V takové smlouvě je nezbytné především dostatečně upravit práva a povinnosti obou smluvních stran, aby smlouva byla určitá. Právní předpisy tyto situace nepředpokládají a danou otázku tudíž neupravují.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
8. 12. 2012 19:13
Dobrý den,
rád bych získal radu, jak vyřešit situaci ohledně podnikání.
Provozuji pro svou značku internetový obchod a kamennou prodejnou - a jelikož nebylo pro rozpory mezi spolumajiteli nemovitosti ve které prodejna je umístěny (bratr-sestra) získat nájemní smlouvu a tedy nahlásit provozovnu - provozuje na oko prodejnu pod svým IČ jeden z majitelů objektu a já jenom e-shop a v prodejně je možné si zboží vyzvednout.
Prakticky ale vše spadá pode mne, zboží nakupuji a prodávám v této prodejně pod svými údaji, a podávám vlastní přiznání k dani.
Mohu se také pokládat za dodavatele pro dotyčného.
Jak se tedy dívat na vztah mezi námi živnostníky, a jak případně dále ošetřit vztah a regulérnost s ohledem na pracovní úřad a další instituce - jelikož v prodejně jsem a prodávám vlastní zboží, ale nejsem ničí zaměstnanec, ani mi nikdo nevyplácí mzdu.
Rád bych zamezil riziku pokut.
Děkuji, za odpověď.