Vypořádání daně z příjmu

• (neregistrovaný)

3. 1. 2017 11:03

Dobrý den,
    ráda bych požádala o radu. V minulém roce jsem byla na rodičovské dovolené. Po návratu z RD jsem dostala výpověď z důvodu nadbytečnosti, výpovědní doba mi běžela do konce roku 2016. Jiný zdanitelný příjem (kromě mzdy za dva měsíce výpovědní lhůty a příslušnou dovolenou a následné odstupné) jsem v roce 2016 neměla. Mohu požádat mého bývalého zaměstnavatele o provedení vypořádání daně z příjmu (asi neuvádím správně z pohledu daňové terminologie, omlouvám se) a co pro to musím udělat. V minulém roce jsem určitě nepodepisovala Prohlášení poplatníka... Lze to provést nějak dodatečně?
    Předem moc děkuji za jakékoli rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 1. 2017 11:09

jukk (neregistrovaný)

Re: Vypořádání daně z příjmu
      ano, požádáte posledního zaměstnavatele, kterého jste měla k 31.12.2016 o provedení RzD.

• 3. 1. 2017 11:51

Kara (neregistrovaný)

Prosím Karu II., aby uváděla jiný nick, aby se nám to nepletlo.
      Ještě doplním odpověď - říkáte, že jste určitě pro rok 2016 nepodepisovala Prohlášení. Jenže o RZD můžete do 15.2.2017 požádat toho zaměstnavatele, kterého jste měla jako posledního v roce 2016 a u kterého jste měla podepsané Prohlášení. Z toho plyne, že pokud byste neměla u něj pro rok 2016 podepsané prohlášení, nemohla byste ho požádat o RZD. Odstupné ale bude zúčtované v prosincové mzdě, takže zavolejte do mzdové účtárny, že prohlášení na rok 2016 podepíšete (samozřejmě se správným datem, aby platilo pro ten prosinec), tím pádem Vám účetní při výpočtu za prosinec uplatní slevu a poplatníka, a zrovna můžete na III. a IV. straně vyplnit a podepsat žádost o RZD.
      Sice byste mohla postupovat i tak, že prohlášení pro rok 2016 podepíšete dodatečně do 15.2., ale pro účetní už by to byla komplikace, protože by Vám za prosinec neuplatnila slevu na poplatníka a pak by to musela opravovat.
      Kromě toho si myslím, že mzdovka má stejně u Vás nastavenou slevu na poplatníka, akorát že to prohlášení od Vás podepsané nemá, protože si říkala, že když při rodičovské nemáte příjmy, je zbytečný podpis. A že Vám to dá k podpisu až se vrátíte z rodičovské. Zavolejte jí.

• 3. 1. 2017 12:57

Kara2 (neregistrovaný)

Moc Vám děkuji za odpověď a omlouvám se za ten nick, netušila jsem, že už jej tu někdo používá. Chodím sem jen občas.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).