Re: Může si nárokovat DPH?
Dalo by se to tak říci
Jen místo "podnikání" ZDPH hovoří o uskutečňování ekonomické činnosti.
Ještě bych měla k tomuto dotazu otázku, takže když začnu třeba na jaře 2017 stavět chalupu, mohu si už z dokladů nárokovat DPH?(nákup pozemku, projektu a samotné výstavby). Chtěli bychom ji pronajímat 6-8 měsíců v roce. Mám si zřídit nějaké nové živnostenské oprávnění?
Nebo si mohu nárokovat DPH až budu chalupu pronajímat?
Děkuji za odpověď, případně jestli mě někam navedete, kde bych si něco o tom přečetla.....
ZDPH § 72, § 51, § 56a, ..
Ze zkušenosti u mého klienta - hned u prvního odpočtu DPH, kdy v Přiznání nebylo na výstupu zdanitelné plnění ale vlastně jen plnění na vstupu, musel prokazovat, že je odpočet DPH oprávněný. Chtěli vidět i smlouvu s odběratelem kde bylo uvedeno, že v budoucnu budou na výstupu plnění s DPH. A tak to bylo několikrát, musel chodit na FÚ a předkládat faktury na plnění na vstupu a smlouvy. A protože stavba a vybavení haly nebylo kvůli průtahům s kolaudací dokončeno ani za rok, tak ještě jsme museli znovu na FÚ, aby mu sami nezrušili plátcovství k DPH. Což by byl docela velký průšvih.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
3. 1. 2017 15:47
Dobrý den,
mám dotaz, jsem fyzická osoba, plátce DPH. Když bych si chtěla koupit pozemek a stavět chalupu na horách, mohu si nárokovat zpět DPH u dokladů spojených s výstavbou chalupy?
Mám živnostenské oprávnění na přípravné práce.
Děkuji za odpověď.