Re: Může si nárokovat DPH?
Dalo by se to tak říci
Jen místo "podnikání" ZDPH hovoří o uskutečňování ekonomické činnosti.
Ještě bych měla k tomuto dotazu otázku, takže když začnu třeba na jaře 2017 stavět chalupu, mohu si už z dokladů nárokovat DPH?(nákup pozemku, projektu a samotné výstavby). Chtěli bychom ji pronajímat 6-8 měsíců v roce. Mám si zřídit nějaké nové živnostenské oprávnění?
Nebo si mohu nárokovat DPH až budu chalupu pronajímat?
Děkuji za odpověď, případně jestli mě někam navedete, kde bych si něco o tom přečetla.....
ZDPH § 72, § 51, § 56a, ..
Ze zkušenosti u mého klienta - hned u prvního odpočtu DPH, kdy v Přiznání nebylo na výstupu zdanitelné plnění ale vlastně jen plnění na vstupu, musel prokazovat, že je odpočet DPH oprávněný. Chtěli vidět i smlouvu s odběratelem kde bylo uvedeno, že v budoucnu budou na výstupu plnění s DPH. A tak to bylo několikrát, musel chodit na FÚ a předkládat faktury na plnění na vstupu a smlouvy. A protože stavba a vybavení haly nebylo kvůli průtahům s kolaudací dokončeno ani za rok, tak ještě jsme museli znovu na FÚ, aby mu sami nezrušili plátcovství k DPH. Což by byl docela velký průšvih.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
3. 1. 2017 15:47
Dobrý den,
mám dotaz, jsem fyzická osoba, plátce DPH. Když bych si chtěla koupit pozemek a stavět chalupu na horách, mohu si nárokovat zpět DPH u dokladů spojených s výstavbou chalupy?
Mám živnostenské oprávnění na přípravné práce.
Děkuji za odpověď.