Re: Účtování pojišťovny
Nechci se Vás dotknout, ale evidentně jste pojišťovnu a její účetnictví neviděla ani z rychlíku, a protože ani nedokážete vyhledat směrnou účtovou osnovu a postupy účtování (vše stanoví platná legislativa - namátkou vyhláška 502/2002, zákon o rezervách atd.), tak se do toho ve vlastním zájmu nepouštějte. Literatury je málo a není příliš aktuální - dobrá je "účetnictví pojišťoven" od Huleš - Hornigová, ale není to nejaktuálnější. A pozor - pojišťovna opravdu není neziskovka, to je něco úplně jiného... Pokud za sebou nebudete mít nad sebou zkušeného metodika a kvalitní daňové a účetní poradenství (ideálně někoho z velké čtyřky - KPMG, PWC, EY, Deloitte), tak to hlavně nedělejte na svoje triko, ale pouze jako zaměstnanec - tam ručíte za svoje chyby pouze do 4,5 násobku průměrného výdělku. Já mám za sebou přes 9 let v pojišťovně a věřte, že je to velmi obtížné. Nebudete účtovat klasické účetní doklady, ale podle pojistných podmínek, podle smluv (ve kterých se často nevyznají ani Ti, co je píší a na jejichž účtování se často neshodnou ani daňaři s auditory) a budete účtovat předpisy pojistného, pojistné plnění, rezervy, zajištění, podíly zajistitelů na předpisu pojistného, na rezervách, na pojistném plnění, finanční umístění, budete muset rozlišovat technické a netechnické náklady a výnosy - pokud všem těmto pojmům rozumíte, směle do toho!
Re: Účtování pojišťovny
Zkuste přímo na googlu zadat "účetnictví pojišťoven" a najde Vám to tu knihu, o které jsem psala, případně na webu finanční správy taky najdete, které vyhlášky k zákonu o účetnictví se týkají konkrétních subjektů.
Obecně - účtování pojišťoven je to nejtěžší, co v účetnictví je :-( a opravdu to bez zkušeností a kvalitní metodické podpory není dobrý nápad.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
4. 1. 2017 14:01
Dobrý den,
měla bych začít účtování nově vznikající pojišťovny. Může mě někdo navigovat kde mám zjistit účtovou osnovu apod. nebo se účtuje jako neziskovka? Případná literatura, zkušenosti. Děkuji všem.