Re: Účtování pojišťovny
Nechci se Vás dotknout, ale evidentně jste pojišťovnu a její účetnictví neviděla ani z rychlíku, a protože ani nedokážete vyhledat směrnou účtovou osnovu a postupy účtování (vše stanoví platná legislativa - namátkou vyhláška 502/2002, zákon o rezervách atd.), tak se do toho ve vlastním zájmu nepouštějte. Literatury je málo a není příliš aktuální - dobrá je "účetnictví pojišťoven" od Huleš - Hornigová, ale není to nejaktuálnější. A pozor - pojišťovna opravdu není neziskovka, to je něco úplně jiného... Pokud za sebou nebudete mít nad sebou zkušeného metodika a kvalitní daňové a účetní poradenství (ideálně někoho z velké čtyřky - KPMG, PWC, EY, Deloitte), tak to hlavně nedělejte na svoje triko, ale pouze jako zaměstnanec - tam ručíte za svoje chyby pouze do 4,5 násobku průměrného výdělku. Já mám za sebou přes 9 let v pojišťovně a věřte, že je to velmi obtížné. Nebudete účtovat klasické účetní doklady, ale podle pojistných podmínek, podle smluv (ve kterých se často nevyznají ani Ti, co je píší a na jejichž účtování se často neshodnou ani daňaři s auditory) a budete účtovat předpisy pojistného, pojistné plnění, rezervy, zajištění, podíly zajistitelů na předpisu pojistného, na rezervách, na pojistném plnění, finanční umístění, budete muset rozlišovat technické a netechnické náklady a výnosy - pokud všem těmto pojmům rozumíte, směle do toho!
Re: Účtování pojišťovny
Zkuste přímo na googlu zadat "účetnictví pojišťoven" a najde Vám to tu knihu, o které jsem psala, případně na webu finanční správy taky najdete, které vyhlášky k zákonu o účetnictví se týkají konkrétních subjektů.
Obecně - účtování pojišťoven je to nejtěžší, co v účetnictví je :-( a opravdu to bez zkušeností a kvalitní metodické podpory není dobrý nápad.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
4. 1. 2017 14:01
Dobrý den,
měla bych začít účtování nově vznikající pojišťovny. Může mě někdo navigovat kde mám zjistit účtovou osnovu apod. nebo se účtuje jako neziskovka? Případná literatura, zkušenosti. Děkuji všem.