Pozemkové úpravy opět........

• (neregistrovaný)

4. 1. 2017 20:07

Před časem jsem měla dotaz ohledně toho, že nyní při prvním vyměření po digitalizaci a pozemkových úpravách, jsem přišla na značné rozdíly a nerespektování staletých a daných hranic. V té době mi umíral muž a já nerozporovala změny. Měla jsem jiné starosti. Opravdu s tím nejde nic dělat? Zdá se mi, že tím nastávají další křivdy. Poradíte prosím? Eva Marie

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 1. 2017 8:25

Lenka F. (neregistrovaný)

Re: Pozemkové úpravy opět........
      Bohužel asi ne, jak jsem Vám již psala minule - pozemkové úpravy probíhají delší dobu, často i víc než rok a v tomto období jsou všem dotčeným vlastníkům rozesílány pozvánky k jednání o změnách a každému vlastníku je před ukončením pozemkových úprav doručen návrh budoucího stavu jeho pozemků, s termínem pro vyjádření nesouhlasu. V jednotlivých katastrech bývá nejméně několik stovek vlastníků, případné změny po ukončení by se zase samozřejmě dotkly jiných, kterým by se hranice jejich pozemků také změnily a neměli by právní jistotu, že po ukončení pozemkových úprav už jejich pozemky zůstanou tak jak jsou. Jedním z cílů pozemkových úprav je pokud možno zcelení pozemků z rozkouskovaných vlastnictví (často má 1 vlastník pozemky rozeseté v malých částech po celém katastru), při tom se opravdu všechny staré hranice dodržet nedají. Nevím jestli by šlo případně požadovat finanční náhradu za zmenšení výměry, možná byste mohla argumentovat tím, že naopak např. vlastníci kteří za svoje původní pozemky dostali ty s vyšší bonitou státu za toto dopláceli. (ale za zvětšení o pár metrů asi ne).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).