Re: Pracovní úraz a alkohol
A co se týče ušlého výdělku našla jsem k tomu toto:
Pokud zaměstnavatel prokáže, že opilost byla jedinou či jednou z příčin zaměstnancova pracovního úrazu a že jako zaměstnavatel nemohl takovému úrazu zabránit, zprostí se zaměstnavatel zcela nebo zčásti odpovědnosti za takovýto pracovní úraz (§367 ZP). Za takové situace tedy nebude muset zcela nebo zčásti hradit škodu takto zaměstnanci vzniklou.
On nebyl opilý, byla strašná zima a jak pracovali venku tak si dali o poledni na šatně čaj s rumem a bylo to. Pracovní úraz nebyl zapříčiněn alkoholem, takže bychom ho vlastně neměli asi krátit.
Budete krátit v každém případě.
Jestliže požil alkohol, byl opilý. Nebo máte nějakou "směrnici", že opilý je až když netrefí do dveří nebo leze po čtyřech? :-))
Jeden rum v čaji Vám 0,8 promile neudělá ... ledaže by to bylo půl hrnku čaje a půl hrnku rumu ...
Kdyby alkohol nepožil, možná mohl zareagovat pružněji a střetu se zvířetem se vyhnout.
S krácením ušlého výdělku vám neporadím, ještě jsem se s tím nesetkala. Hlavně bych ale v takovém případě nevyplácela nic přímo z peněz firmy zaměstnanci, ale nechala bych to celé na pojišťovně, co uzná jako náhradu. Nevím, jestli v takovém případě přímo spočítat krácení náhrady za ušlý výdělek (případně i za bolestné), nebo spočítat v celkové výši a pokrátí pojišťovna (Kooperativa). Snad odpoví někdo zkušenější. Jen v případě delší pracovní neschopnosti by snad bylo vhodné nějakou částku poskytnout každý měsíc zálohově, ale nevím v jakém poměru abyste náhodou nezaplatili víc než uzná pojišťovna.
Ano, přesně, zmínka na tiskopisu je. Stáhněte si ho z webu Kooperativy, ať aspoň vidíte, jaký je algoritmus výpočtu. Nejdřív spočtete vše v plné výši a předposlední řádek je "zproštění zaměstnavatele o ... %" - to pokrátíte a vyjde Vám výsledek.
Proberete to s bezpečákem kolik by krátil on a také bych nechala kompletní odškodnění na Kooperativě, ať nemusíte potom ze zaměastnance peníze komplikovaně tahat zpátky.
Jsou-li doklady v pořádku, Kooperativa do měsíce vyřeší a odškodní, Vy dostanete dopis o tom kolik bylo vyplaceno.
Náhrada za ztrátu na výdělku se daní zálohovou daní, zaměstnanci vznikne POVINNOST podat po skončení roku daňové přiznání (souběžný příjem se zálohouvou daní u dvou subjetů). Tím bude vytrestaný ještě navíc ...
Vaše sdělení, že Kooperativa vyřeší a odškodní do měsíce, je víc než úsměvné. V řadě případů je rok pryč a Kooperativa nic, resp. až když je na ni podána žaloba, začne jednat. Povinnost zaměstnavatele je poskytovat náhradu měsíčně, chodí to kontrolovat inspektoráty práce. Ráda bych viděla, jak zaměstnanci, který plnění přijal, budete prokazovat, že nebyl v dobré víře.
Moje sdělení je možná úsměvné, ale vychází z praxe. Odškodňuju PÚ více jak 15 let a nikdy jsem neměla problém s termínem. Navíc pokud je případ složitější, tak Kooperativa je ochotná provádět i měsíční odškodnění, než se případ dořeší (v případě závažnějšího úrazu a delšího léčení). Je to samozřejmě vyšší administrativní zátěž pro zaměstnavatele, ale když pojišťovně předložíte potřebné doklady, nemusíte "z firemních peněz" zaplatit nic a předejdete takl problému, kdy zaplatíte zaměstnanci víc, než na co má nárok. Ani Inspektorát práce neshledal při kontrole problém s tímto postupem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 1. 2017 7:06
Dobrý den,
chtěla jsem se prosím poradit, mám tuto situaci poprvé. V práci jsme dělali zdravotní zkoušky u skotu a zaměstnance nabrala kráva do kolena a přetrhala mu vazy. Přijela záchranka i policie. Slyšela jsem, že mu policie dala i dýchnout a zjistila přítomnost alkoholu. Když mi ale přišla neschopenka, nebyl na ní vyznačen alkohol, jen prac. úraz. Sepsala jsem Záznam o úrazu, kde jsem se o alkoholu nezmiňovala. Teď, ale přišel na firmu dopis z policie, kde nám oznamuje, že zaměstnanec nadýchal 0,8 promile. Tak teď nevím, co počít. Musím opravit Záznam o úrazu, nahlásit změnu? A co náhrada mzdy bude se krátit na 50%? Zaměstnanec toho dne 8.12.2016 odpracoval 6 hodin (směna 8 hodin), takže se bude náhrada počítat již od toho 8.12.?
Děkuji předem za případné odpovědi.