Re: Průměr pro 3. PPM
Budete muset opět porovnávat výši průměru vypočteného pro 3. dítě s průměrem pro PPM pro předchozí dítě. Je jasné,že nový průměr pro 3. dítě bude nižší, protože bude z kratšího úvazku, ale
průměr pro 2.dítě musíte vypočítat.ZNP hovoří o předchozím dítěti do 4 let jeho věku.
Jasně, a pro předchozí dítě, tedy pro výpočet 2. PPM byl použit průměr, který se použil pro vypočet 1. PPM. Protože ve 12ti měsících, které předcházely 2. MD nebyl žádný příjem ani odpracovaný den, šlo se do kal. roku, ve kterém bylo aspoň 30 kal. dnů pojištěných s příjmem, což byl rok 2012. A tento průměr z roku 2012 se porovnal s tím průměrem při 1. MD (tj. příjmy od 4/11 do 3/12) a byl použitý tento, protože byl výhodnější.
A já ptám, s čím (s jakým obdobím) se bude porovnávat průměr pro 3. PPM, který se vypočítá teď, tj. z období cca 6/16 až 5/17. Bude se porovnávat s tím průměrem z výdělků celého roku 2012 nebo s průměrem, který měla pro 1. i pro 2. PPM?
Ale to jsem Vám přece napsala, že s průměrem vypočteným ( n e použitým) pro předchozí dítě. TEdy konkrétně použijete z r.2012.
No právě - ZNP to říká takto: U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství.
Vy tedy myslíte, že tím slovem "zjištěný" se rozumí "znovu vypočtený". Protože pro tu 2. PPM byl použitý (tedy podle mě zjištěný) průměr, který byl použitý pro 1. PPM.
Takže si myslíte, že ať teď na jaře nebude pracovat nebo bude pracovat za malou mzdu, vždy bude použit průměr z celého roku 2012 a ne ten průměr, který byl použitý při 1. a při 2. MD?
Já jsem asi natvrdlá, mějte se mnou prosím pěkně trpělivost. Takže: Při 2. PPM se porovnával průměr vypočtený z celého roku 2012 s průměrem, kterým byla placená 1. PPM, a byl použit tento (ten z roku 2012 byl méně výhodný).
Když teď na jaře bude pracovat, bude se porovnávat průměr, vypočtený z období 12 měsíců před nástupem na tuto 3. MD (a ten bude mrňavý) s průměrem vypočteným z celého roku 2012. A použije se ten výhodnější (tj. z roku 2012). Nebude se tedy v tomto případě žádný průměr porovnávat s průměrem, kterým byla placena 1. a i 2. PPM (třebaže tento by byl ještě výhodnější než ten z roku 2012)?
To by ale znamenalo, že pokud nebude teď na jaře pracovat a nebude mít ve 12ti zpětných měsících žádný příjem, tak by se průměr počítal až z kal. roku, ve kterém bylo aspoň 30 pojištěných dnů - což by byl rok 2012. Porovnával by se tedy průměr vypočtený z roku 2012 s průměrem, kterým byla placena 1. (i 2.) PPM.
Mýlím se?
>>>Takže si myslíte, že ať teď na jaře nebude pracovat
>>>nebo bude pracovat za malou mzdu, vždy bude použit
>>>průměr z celého roku 2012 a ne ten průměr, který byl
>>>použitý při 1. a při 2. MD?
>>Ano, pokud bude z r.2012 pro zaměstnankyni
>>výhodnější.
>>K tomu pojmu zjištěný "nezjišťuji" pojmy ze ZNP jako
>>vypočtený,použitý,stanovený, ale nedivím se
>>Vám,chcete
>>to mít dobře.
>
>Já jsem asi natvrdlá, mějte se mnou prosím pěkně
>trpělivost. Takže: Při 2. PPM se porovnával průměr
>vypočtený z celého roku 2012 s průměrem, kterým byla placená
>1. PPM, a byl použit tento (ten z roku 2012 byl méně
>výhodný).
>Když teď na jaře bude pracovat, bude se porovnávat
>průměr, vypočtený z období 12 měsíců před nástupem na
>tuto 3. MD (a ten bude mrňavý) s průměrem vypočteným z
>celého roku 2012. A použije se ten výhodnější (tj. z
>roku 2012). Nebude se tedy v tomto případě žádný průměr
>porovnávat s průměrem, kterým byla placena 1. a i 2.
>PPM (třebaže tento by byl ještě výhodnější než ten z
>roku 2012)?
Nejde o to ,že by byl býval ještě výhodnější, ale zákon hovoří o porovnávání průměru na předchozí dítě. A to bylo dítě 2, a průměr vypočítat jde.
>To by ale znamenalo, že pokud nebude teď na jaře
>pracovat a nebude mít ve 12ti zpětných měsících žádný
>příjem, tak by se průměr počítal až z kal. roku, ve kterém
>bylo aspoň 30 pojištěných dnů - což by byl rok 2012.
>Porovnával by se tedy průměr vypočtený z roku 2012 s
>průměrem, kterým byla placena 1. (i 2.) PPM.
>Mýlím se?
Nemýlíte se, nebude-li pracovat, půjdete do prvního roku,. kdy byl pojištěný příjem a alespoň 30 KD, tedy v jejím př. r.2012.
Dnes jsem se dotazovala vedoucí nemocenských dávek na MSSZ. Potvrdila mi, že v každém případě se bude vypočítaný VZ pro 3. PPM (ať již to bude VZ vypočítaný z předchozích 12ti měsíců, když bude pracovat, nebo vypočítaný z roku 2012, když nebude pracovat) porovnávat s VZ, který byl POUŽITÝ při výpočtu 2. PPM. A bude pak použitý ten výhodnější. Pro 2. PPM byl vypočítaný z roku 2012, ale použitý byl ten do pro 1. PPM, protože ten byl výhodnější než ten z roku 2012.
Takže ze všeho vyplývá, že v každém případě (ať už bude nebo nebude pracovat) bude použitý VZ ten, kterým jí byla placená 1. PPM, protože ten byl nejvýhodnější (tzn. že byl výhodnější než ten, který vycházel z roku 2012 a samozřejmě bude výhodnější než ten, který jí vyjde z malých výdělků 12ti měsíců před nástupem na tu 3. PPM).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 1. 2017 14:35
Prosím o ujištění. Zaměstnankyně nastoupila do zaměstnání 1.4.2011 a pracovala až do 31.3.2012.
1.4. 2012 - 13.10.2012 1. MD., narození 1. dítěte 22.5.2012
14.10. - 9.11. 2012 čerpání ŘD
10.11. - 29.1.2014 RD
30.1. - 13.8.2014 2. MD, narození 2. dítěte 21.3.14
14.8.-10.9.2014 čerpání ŘD
11.9.2014 - 21.3.2017 RD
Čeká 3. dítě, porod má být někdy v červenci 2017. od 22.3.2017, tedy po skončení RD, by se vrátila do práce, ale na malý úvazek s nižší mzdou. Nástup na 3. MD někdy počátkem června.
Jde mi o ujištění, zda uvažuji správně, že že ten nový malý průměr (tj. z 12 měsíců před měsícem nástupu na 3. MD) bude porovnán s průměrem, který jí vyšel pro výpočet 1. PPM (tento byl použit i pro výpočet 2. PPM) a bude použit opět tento.
Mám pravdu, vidíte to také tak?