Re: kdo platí siniční daň
.....
Zákon o dani silniční
§ 4 Poplatníci daně
(1) Poplatníkem daně je ten, kdo
a) je jako provozovatel vozidla zapsán v technickém průkazu vozidla, ..
Takže tím, kdo má být registrován k silniční dani a kdo má podávat Přiznání k silniční dani, je manželka
.....
ZDP § 24
(2) Výdaji (náklady) podle odstavce 1 jsou také
u) daň z příjmů fyzických osob zaplacená plátcem za poplatníka z příjmů uvedených v § 10 odst. 1 písm. ch), u nichž se uplatňuje zvláštní sazba daně (§ 36), je-li výhra nebo cena v nepeněžním plnění, a silniční daň zaplacená jedním z manželů, který je zapsán jako držitel motorového vozidla v technickém průkazu, přičemž vozidlo je používáno pro činnost, ze které plyne příjem ze samostatné činnosti, druhým z manželů, který jako držitel v technickém průkazu zapsán není, ...
Manžel si může zaplacenou silniční daň uplatnit ve svém podnikání jako výdaj
.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 1. 2017 19:20
Jsem OSVČ a používám k podnikání auto, v TP je zapsána moje manželka a má ho v soukromém vlastnictví. Já jako OSVČ jsem se přihlásil k silniční dani a také ji platím. FÚ tvrdí, že má silniční daň platit manželka. Co se s tím dá dělat?
Kupčíková J.