Re: Prac. cesta OSVČ pro zaměstnance
Ani náhodou
Pokud se jedná o soukromé vozidlo OSVČ, tak náklady či výdaje na PHM při kontrole neobstojí a budou vyřazeny. Můžete paragony přiložit jako doklad o ceně PHM k vyúčtování služební-podnikatelské cesty, ale sami o sobě nejsou pro kontrolu z FÚ nákladem/výdajem.
Osoba, se kterou byla uzavřena DOPP, byla v zahraničí z jakého důvodu? Pokud se jedná o cizince, máte povolení potřebné pro zaměstnání cizinců? Proč se daná osoba nemohla do ČR dopravit sama? ... Toto a plno dalších otázek bude muset podnikatel při kontrole FÚ zodpovědět a bude si je muset také umět obhájit - zvládne to? Nebo jen řekne - to účetní ?
Je mi to líto, ale neumím Vám správně odpovědět, jen jsem si všimla, že předchozí odpovídající neodpovídá dobře ani na další dotazy a mně osobně, pocitově, přijde cesta pro budoucího zaměstnance do zahraniční jako přinejmenším diskutabilní z daňového pohledu. Já sama bych ji dala nedaňově.
Proč švindlovat, když to není nutné. Stačí, když si OSVČ udělá záznam do dokladů s vyúčtováním služební podnikatelské cesty, proč bylo nutné pro budoucího zaměstnance jet. A správně se výdaje i papírově ošetří. A hlavně, když bude OSVČ při případné kontrole umět tento výdaj obhájit.
OT. Kontrolní pracovníci nejsou hloupí a výdaje na soukromé cesty, kamuflované jako podnikatelské cesty, jim většinou neuniknou
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
7. 1. 2017 10:05
Prosím o radu - může OSVČ cizinec podnikající v ČR zahrnout do daňově uznatelných výdajů zahraniční prac. cestu, protože jel pro budoucího zaměstnance? S cizincem pak uzavřel DOPP? Děkuji.