Odpovědnost zaměstnance za škodu?

• (neregistrovaný)

7. 10. 2005 8:41

Dobrý den, prosím Vás jak mám napsat přebírací protokol pro zaměstnance, kterému bude svěřen do užívání nový stroj, protože předchozí svým jednáním poškodil (ale neměli jsme podepsané převzetí:-( a nyní chceme mít v ruce alespoň nějaký "doklad", z kterého bude zřejmá jeho odpovědnost. Jaký § zákoníku práce se na to vztahuje? (nikde jsem to nenašla:-( Děkuji Vám za odpověď a pomoc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 10. 2005 8:50

Anonymní (neregistrovaný)

Re: odpovědnost zaměstnance za škodu?
      No já bych to asi řešila podepsáním hnotné zodpovědnosti. To této smouvičky bych uvedla typ stroje, jeho stav při převzetí a stanovila podmínky náhrady při poškození.

• 7. 10. 2005 8:51

ještě řeší to zákoník práce tuším §176.

• 7. 10. 2005 9:38

Markéta (neregistrovaný)

Děkuji za odpovědi, ale právě výklad §176 říká, že dohodu o hm.odpo. nelze uzavřít...mimojiné na motorové předměty nebo na inventární předměty, jen např. na ceniny, phm, zboží, karty, kolky, letenky atd. a §178 odp. za ztrátu svěřených předmětů taky neřeší náš problém. Potom koukám existuje ještě §172 o obecné odpovědnosti...takže asi bude nejlepší definovat tu smlouvo, co dostane, jak se o to má startat, že musí dělat zápisy o kontrolách a vést deník používání atd. a v případě náhrady škody uplatnit §179. Jaký je Váš názor prosíma a děkuji.

• 7. 10. 2005 9:47

Hmotnou odpovědnost nelze ve vašem případě uzavřít, jak jste již sama uvedla. Můžete sepsat zápis o předání stroje s popisem jeho stavu. Pokud zaměstnanec stroj ztratí nebo úmyslně či z nedbalosti poškodí, můžete žádat náhradu. Podmínky bych uvedla do zápisu o převzetí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).