Re: Pronájem
No...já takhle chápu tuto větu...že nelze rozdělit, že to musí zdanit všechno jen jeden. Co je dovoleno jen jedním způsobem, tak snad nemusí být ostatní možnosti výslovně zakázané.
Re: Pronájem bytů_SJM_dvě přiznání...
Můžete mi to vysvětlit Vy - když podle Vás tak nechápající, moc dobře vím jak je to v zákoně uvedeno, ale tuto otázku mi dal klient a chce i slevu na druhého z poplatníků, tak mě napadla i tato možnost - 2 přiznání a v zákoně není uvedeno, že by to nešlo....tak snad zas tak blbá nejsem, když jsem vznesla dotaz
Zkusila bych to z hlediska češtiny - pokud je v zákoně uvedeno "(2) Příjmy podle odstavce 1, plynoucí manželům ze společného jmění manželů, se zdaňují jen u jednoho z nich", tak by to mělo znamenat pouze tuto možnost. Docela bych i předpokládala, že je to tak právě pro zamezení obcházení zákona a uplatňování dvou slev.
Zkuste se zeptat na FÚ jestli lze brát zvlášť jednotlivé nájmy (z různých ucelených částí majetku), rozhodně bych ale nezkoušela součet příjmů půlit. Ale moc tomu nevěřím, že by třeba i toto šlo.
Klientovi můžete říct, že pro mnoho lidí je i současný stav dost velká benevolence. Loni jsem pomáhala s DP pánovi, který je v ID a má jen příležitostný příjem. Kdyby danila jeho manželka, tak by celou daň z pronájmu zaplatila. Takhle si pán uplatnil slevu a neplatil nic.
Pokyn GFŘ D 22
K § 9 odst. 2
Příjmy z nájmu plynoucí manželům ze společného jmění manželů, se zdaňují jen u jednoho z manželů, a to i v případě, že plynou z více pronajatých nemovitých věcí nebo movitých věcí, a to i rozdílného charakteru (např. dům, byt, chata, garáž, pozemek).
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-zakony/Pokyn_GFR_D-22.pdf
L72,
napište, co Vám beruška sdělila.
Aby se mohly příjmy rozdělovat, muselo by být v zákoně:
"(2) Příjmy podle odstavce 1, plynoucí
manželům ze společného jmění manželů, se MOHOU ZDAŇOVAT jen u jednoho z nich"
Za současného znění se zdaňují podle zákona jen u jednoho z nich. Pokyn navíc zakazuje rozdělit zdaňované nemovité věci.
A tak zbývá rozdělit SJM, jak už bylo uvedeno.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
10. 1. 2017 12:08
Dobrý den, manželé oba v důchodu pronajímají 2 byty, které mají ve společném vlastnictví manželů. Může každý z nich podat zvlášť daňové přiznání za svoji polovinu příjmů z pronájmu a uplatnit si slevu na dani na poplatníka ve výši 24.840,- Kč.
Nebo daňové přiznání podává pouze jeden poplatník a sleva na poplatníka bude uplatněna pouze 1x.
Děkuji