Nezdaněný příjem

• (neregistrovaný)

7. 10. 2005 12:03

Můžu dát do účetnictví s.r.o. ke konci roku částku 10.000,- za pomoc při inventuře (dá se prokázat, zboží je hodně, inventura má hodně položek).Chci vyplatit jednorázovou odměnu paní, která nám bude vypomáhat při inventuře. Může to být jako odměna jednorázová (jiný příjem nemá)? nechceme dohodu.
    děkuji Radka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 10. 2005 13:03

Anonymní (neregistrovaný)

Re: nezdaněný příjem
      Myslím, že pokud pani nemá vlastní ŽL, tak to budete muset s ní uzavřit dohodu o pravední práce, ta se jen daní, soc.a zdr. poji. né. Dát to do nákladů jinak nedoporučuji,FÚ vám to vyhodí.

• 9. 10. 2005 17:54

Lina (neregistrovaný)

xxxxxxxxxxx
      Já bych riskla tu jednorázovku. Teď mi skončila kontrola FÚ - v každém kontrolovaném roce jsem ji použila (zhruba 5000 za každou) a prošlo to bez připomínek. Fakt je, že co FÚ, to může být jiný přístup, jiný výklad. Hlavně si to zdůvodněte např. na pokladním lístku, až budete paní vyplácet, že se jedná o jednorázovou výpomoc při zajištění inventury apod., stejně si ji musíte pohlídat, pro ni je to příležitostná činnost (podle § 10 ZDP). Hlavně to nepřehánějte s částkou - tam bych viděla hlavní problém a pak v tom, pokud v účtu nebudete mít nic jiného, než jednorázové výpomoci, pak by to určitě neprošlo.

• 12. 10. 2005 19:26

Dana (neregistrovaný)

Můj názor je, že i když se jedná o jednorázový příjem, je to závislá činnost - paní bude pracovat na základě přímých příkazů vedoucího... bála bych se, že to pro FÚ bude skrytý pracovní poměr.
      Na druhou stranu jsou pracovnice FÚ, které se nechají opít rohlíkem (nám například kontrolovaly DPH tak, že kontrolovaly DPH z košilky jestli souhlasí se záznamní povinností - na daňový doklad se ani nepodívaly a samozřejmě košilka se tiskne z účetního programu, z kterého je vytisknutá i záznamní povinnost...)...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).