Dědictví

• (neregistrovaný)

10. 1. 2017 16:08

Zdědila jsem pole po otci, který jej vlastnil více než 5let, na poli hospodaří zemědělský podnik, který mi zaplatil loni nájem za rok 2015.Pole jsem podniku prodala. Chtěla bych vědět, zda musím příjem z prodeje danit, zda musím podat daňové přiznání a danit příjem za pronájem ve výši 4000 Kč. Děkuji Milena

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 1. 2017 17:40

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Re: dědictví_následný prodej pozemku
      Zákon o dani z příjmů
      § 4 Osvobození od daně
      (1) Od daně se osvobozuje
      b) příjem z prodeje nemovitých věcí neosvobozený podle písmene a), přesáhne-li doba mezi nabytím vlastnického práva k těmto nemovitým věcem a jejich prodejem dobu 5 let; doba 5 let se zkracuje o dobu, po kterou byly tyto nemovité věci prokazatelně ve vlastnictví zůstavitele v případě, že jde o prodej nemovitých věcí nabytých děděním od zůstavitele, který byl příbuzným v řadě přímé nebo manželem, nebo o dobu, po kterou prodávající vlastnil pozemek, jenž byl předmětem výměny v rámci pozemkových úprav, v případě prodeje pozemku nabytého výměnou od pozemkového úřadu, tato doba se započítává i do doby, která běží od vyřazení vyměněného pozemku z obchodního majetku; osvobození se nevztahuje na příjem z
      1. prodeje těchto nemovitých věcí, které jsou nebo v období 5 let před prodejem byly zahrnuty do obchodního majetku, ... doporučuji dočíst v zákonu
      https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-586

Splňuje příjem za prodej výše uvedené?

Pokud ano, tak se jedná o osvobozený příjem a ten se do Přiznání k dani z příjmu FO neuvádí
      ....

Co se týká příjmu z nájmu tak záleží na tom, zda budete mít povinnost podat Přiznání k dani z příjmu FO. Pokud nebudete mít povinnost podat či Přiznání nepodáte, tak nebudete muset příjem z nájmu v této výši zdanit.
      ZDP § 38g odstavec 1) + odstavec 2)
      ....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).