Re: Faktury- nesouhlasí
Nebo úplně správně tyto 2 faktury vystornovat a dát správné (co má náš dodavatel ) a podat dodatečné daňové přiznání za 01/2016 a 02/2016, následné kontrolní hlášení 01/2016, 02/2016, to vše kvůli 2 fakturám za 5000? Poraďte prosím, moc děkuji za všechny rady, krásný zbytek dne.
Někde nastal informační šum, nyní těžko zjišťovat na čí straně nastala chyba. Při zvážení všech okolností (časových, účetních, daňových,...) bude nyní nejjednodušší u vás opravit dle dodavatele, tak jak jste napsala = storno původních 2 FP a zaúčtovat ty 2 FP, co má dodavatel a podat dod. př. k DPH (jen na rozdíl) a násl. KH (celé znovu a správně) za 1,2/2016 + si vyžádejte tu chybějící FP, kterou musíte zaúčtovat ještě do r. 2016 a nárok na odpočet DPH z této FP bude v 1/2017.
To se mi ale vůbec nelíbí, že oni udělají chybu, mají v tom nepořádek,vždyť viděli,že bankou prošli faktury ty původní (ve vyšší částce)a já budu vše předělávat, navíc to mám již spárované s bankou, to pak budu předělávat párování jejich faktur s bankou za celý rok..........to snad ne.........
Re: Faktury - nesouhlasí
Spíš šlo o to, že Nick kostka se zlobí, že budou platit penále atd.
Tak zjistit, kdo ve firmě měl celou tu věc na starosti, kdo služby reklamoval, kdo měl předat do účtárny včas informace.
Většinou účetní jen tak nevyhodí již poslanou fakturu a nevymění ji jen u sebe za novou s jinými údaji. Ne před tím, než se mu vrátí již zaslaný originál.
Paní Danielo a nešlo by to, že bych faktury vystornovala teď za prosinec 12/2016 a ty jejich správné dala do prosincového dph 12/2016, nechce se mi kvůli vyššímu odpočtu 600 Kč dělat 2 dodatečná přiznání a k tomu 2 následná kontrolní hlášení a překopávat celý rok 2016 (bankovní doklady-spárování s fakturama),moc děkuji za odpověď.
Není to správný postup. Vystavujete se při něm riziku, že při postupu vše opravit až v 12/2016, vám nebude při kontrole FÚ nárok na odpočet DPH u těchto dvou FP za 1,2/2016 uznán vůbec. Protože v tomto případě to není o tom, že byste využila §104 ZDPH, tzn. že by byl rozdíl v DPH vyrovnán později - místo 1,2/2016 až v 12/2016)
Nejsem zastáncem nahrazovat chybu další chybou. Opravila bych správně. Stornovat dvě FP, vystavit dvě nové FP a udělat a podat dod. př. k DPH i následné KH nezabere tolik času + opravit saldokonto odpárováním a napárováním 2 FP jde v mém sw také rychle.
Víte co se mi nelíbí, že my máme účetnictví v pořádku, já jako externí účetní se domáhám toho,proč nějaký přeplatek vznikl,protože vše bylo s bankou spárované tak, jak bylo vyfakturováno, já budu vše předělávát,ještě Fú doměří penále a ta druhá firma si poklidně jede dál a bude si to takhle opravovat jak chce, bez opravných dokladů a může se to opakovat neustále dokola,a žádné potíže ani penále,tudíš ani ponaučení z toho pro ně nevyplývá.......jako jak si můžou pozměnit fakturu, aniž by nám poslali opravný daňový doklad........navíc ani nedali vědět,že tu původní máme stornovat......tak k čemu pak zákony jsou,když se nedodržujou.........já mám od nich originál fakturu s podpisem a razítkem.....
Re: jiná fa dodavatel, jiná fa odběratel
Řešte to s Vaším klientem. Sdělte mu, kolik ho opravu budou stát. Nejen sankce ze strany FÚ, ale i výdaje na Vaši práci navíc.
Vždyť se to dalo řešit již v průběhu roku § 74 Oprava odpočtu daně
(1) Je-li provedena oprava základu daně a výše daně podle § 42, která má za následek snížení uplatněného odpočtu daně, je plátce, pro něhož se uskutečnilo plnění, povinen provést opravu odpočtu daně. Opravu plátce provede za zdaňovací období, ve kterém se dozvěděl o okolnostech rozhodných pro vznik povinnosti ji provést. Opravu odpočtu daně plátce prokazuje opravným daňovým dokladem nebo jiným dokladem souvisejícím s opravou, popřípadě jiným způsobem.
Dle toho, co tazatelka psala (služba se neuskutečnila) se nejedná o opravu základu daně podle §42, ale o opravu dle §43 a i kdyby to nějak napasovali na §42, tak měli provést opravu, kdy se o tom dověděl odběratel (že až v 12/2016 se bude nyní obtížně dokazovat).
Tazatelka špatně uvedla, že se služba neuskutečnila, uskutečnila se pouze částečně, tudíš dodavatel si také ponížil fakturu.......bez toho,aniž by vystavil opravný daňový doklad a nová faktura se bohužel asi někde zatoulala......takže ani opravu nemohu provést, dokavaď nebudu mít nějaký doklad o změně v ruce....... a jsem zvědavá zda ho vůbec od protistrany obdržím,když oni mají vlastně vše v pořádku.......
Rozumím vám, ale ne ve všem s vámi souhlasím. Je otázka, kde k chybě došlo, jestli na straně dodavatele nebo odběratele, tím že vám jako externí účetní nebyly včas podány informace o "výměně" FP a tím, že se k vám nedostaly nově vystavené FP. Nemyslím si, že by účetní dodavatele jen tak svévolně vyměnila chybnou Fa za novou, aniž by to měla domluvené předem s někým od odběratele. Abyste do budoucna toto eliminovala, zkuste si zjistit, na které straně došlo k pochybení a do budoucna si dle toho nastavit "informační toky", protože čím dříve se k vám dostanou správné informace, tím bude snadnější řešení. Pokud by byla chyba jen na straně dodavatele, pak sice máte pravdu, ale její zjištění skoro po roce vám nyní bude na ... Vystavení ODD bylo nutné na dodavateli požadovat co nejdříve, ne až skoro po roce. Protože nyní čekat jak se k tomu postaví dodavatel, když on ze svého pohledu má vše uvedeno ve správné výši, hlavně teď v době účetní závěrky, ke správnému výsledku v účetnictví odběratele nepovede.
Firma si nechala ty správné faktury s nižší částkou a vůbec jim nebylo divné, že na účtě jim banka proplatila ty původní a ještě řekli,že máme přeplatek a ať zaplatíme jen část poslední faktury,tak jsem začala pátrat a zjistila to,když dodavatel poslal soupis vydaných faktur......,žádné opravné doklady nebyly a to je právě ten problém..........my jsme si cca o 600 Kč nárokovali vyšší odpočet než má podle jejich nových faktur být, služba proběhla, ale ne v plné výši, proto si to snížili, ale nám nové faktury na výměnu nedodali.....tak se ptám, jaké je nejlepší řešení...........ještě jednou děkuji za všechny tipy. Hezký den,
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
10. 1. 2017 16:11
Dobý den, moc prosím o radu, zjistila jsem tento oříšek a nevím si s tím rady. Kvůli přeplatku na přijatých fakturách (který já v účetnictví neeviduju, vše bylo řádně zaplaceno) jsem si nechala od dodavatele zaslat soupis vydaných faktur a zjistila že první 2 faktury jsou cca. o 5 tisíc nižší pod stejným pořadovým číslem jako mám v účetnictví (u mě v této výši proběhlo i bankou) než mám já, firma nevydala dobropis ke službě, která nakonec nebyla uskutečněna a jen si pod stejným číslem fakturu upravila.......a jednu fakturu jsem vůbec nedostala, proto vychází přeplatek a co já teď s tím, když je vše v řádném únorovém přiznání k dph a každý máme na faktuře se stejným evidenčním číslem jinou částku, jak by jste tento omyl řešili, dobropis mi oni nevystaví když nemají k čemu........a já uplatňovala něco, na co nebyl nárok (odpočet dph, náklady) mám se tvářit že o tom nic nevím a nechat to tak? Moc prosím, nevím si rady.........děkuji mockrát.