Re: Minimální vyměřovací základ
Aha, to jsem si myslela původně ale bylo mi to vyvráceno,
takže když mu dám neplacené volno a zdravotní pojištění bude odvedené za odpracované dny vč.svátku a dovolené ->z částky HM 12600kč -> 1701kč je splněná podmínka min.odvodů 1337kč a já nemusím řešit, že "za den neplacené volno" není počítané ZP...a v případě přečerpané dovolené tomu je tak taky?
Tak teď jsem ještě mluvila s jednou paní z ZP a prý to mám uplně blbě. Zaměstnanec odpracoval 14 dnu 8dni nepracoval (6dni dovolene,1den svatek,1den neplacene volno), má 75kč za hod (stejný je i prům.vydelek)
program vypocital spravne ze HM je 12600kč, ale prý tam musím ještě připočítat do základu zdravotního pojištění ten 1den (jako kdyby pracoval) takže bude vyměřovací základ pro ZP 12600+600(nepl.volno) = 13200 (75X8H) ??
Prý na to mám pohlížet jako by byl v práci, jen co se týče odvodů. za den mu sice nezaplatím, ale do zakladu pro ZP to prý mám dát. Nevím zda to mám brát tak jako že kdyby mu šef nepovolil neplacené volno...byl by jinak v práci a musel by odvést ZP, v programu to mam schované pod (zdravotní pojištění pro neplacené volno) Ale když má víc než minimálku tak je to zase divné ....No a teď co je správně :)
Paní Líbo děkuji i ostatním děkuji, takže je to jak jsem myslela uplne puvodne nez jsem se nechala zmast, zdravotní pojištění dorovnávám jen v případě pokud se dostanu pod minimální mzdu toho roku - prosinec 2016 - 9900kč bez ohledu na to zda ma zaručenou mzdu vyšší....takže ted to nemusím řešit když má 12600.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
13. 1. 2017 10:29
Prosím o názor,
zaměstnanec má hod. mzdu 75kč patří do skup.prací se zaručenou mzdou 71,60kč
zaměstnanec nepřišel do práce tudíž mu píšu neplacené volno, ale stojím před otázkou kolik bude zdravotní pojištění za ten jeden den, které musíme odvést.
Je min.vyměřovacím základem pro tohoto zaměstnance těch 71,60kč -> 71,6*8h x 13,5%= 77,33 ->78kč zdravotní pojištění za ten den
Nebo je min.vyměřovacím základem prosincová minimální mzda 9900kč neboli 58,70kč na hodinu
58,7*8 x 13,5%= 63,39 ->64kč
Dle mého beru v potaz 71,60kč stanoveené zaručenou mzdou. Můžete mi to někdo potvrdit?