Ošetřovné-vyměřovací základ

• (neregistrovaný)

16. 1. 2017 20:56

Dobrý den,
    prosím, můžete mi poradit?
    Zaměstnankyně nastoupila 1.10.2016, v prosinci měla ošetřovné 9-12.12, tedy 4 dny. Poslala jsem přílohu, kde vyměřovací základ byly měsíce 10 a 11/2016.
    Jenže pak přišla s dalším ošetřovným pro dny 30. a 31.12, trvalo až do 2.1.2017. Řeším tedy další přílohu. Paní na sociálce tvrdí, že do rozhodného období patří měsíce 10,11 a 12/2016. Je to tak?
    A vyloučené doby bude 6 dní?

A máte někdo zkušenosti vystavováním přílohy v Pohodě? Nechce mi tam ten prosinec započítat (mzdy jsou samozřejmě už vystavené).

Děkuji předem.
    Lit

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 1. 2017 23:43

Kara

Re: Ošetřovné-vyměřovací základ
      Pohodu neznám, ale nechce Vám prosinec započíst správně. Druhé očr také začalo v prosinci, takže rozhodné období bude také 10-11.

• 17. 1. 2017 13:52

Lit (neregistrovaný)

Dobrý den,
      děkuji moc za reakci. Mohla byste mi poradit o jaký § se opřít? Ať mohu argumentovat na sociálce? Paní ze sociálky mi tvrdila, že pokud ošetřovné trvá do dalšího měsíce, pak je rozhodné období i ten započatý měsíc... Takže chápu to správně, že pro leden bude rozhodné období také 10-11/2016?
      Děkuji.

• 17. 1. 2017 17:00

Kara

Zákon o nemocenském pojištění, § 18 odst. 3.
      Píšete, že ošetřovala od 30.12. do 2.1., čili sociální událost vznikla 30.12., čili v prosinci, takže rozhodné období je 12 měsíců před prosincem a pokud tam zaměstnanec není tak dlouho zaměstnaný, tak je rozhodné období od vzniku pracovního poměru do měsíce před měsícem vzniku sociální událostí tzn. 10 - 11. A je jedno, že ošetřovačka trvala až do ledna. Důležité je, že vznikla v prosinci.
      Předpokládám, že nešlo o převzetí ošetřování. Převzetí by bylo, kdyby ošetřovačka (tedy sociální událost) vznikla v prosinci (dítě ošetřoval manžel) a ona by převzala ošetřování až od 1.1. V takovém případě by se podmínky zjišťovaly až ke dni převzetí ošetřování a do rozhodného období by spadl i prosinec. Ale to asi není Váš případ.

• 17. 1. 2017 18:51

Lit (neregistrovaný)

Děkuji mnohokrát za Vaši pomoc. Ať se Vám daří!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).