Re: Ošetřovné-vyměřovací základ
Dobrý den,
děkuji moc za reakci. Mohla byste mi poradit o jaký § se opřít? Ať mohu argumentovat na sociálce? Paní ze sociálky mi tvrdila, že pokud ošetřovné trvá do dalšího měsíce, pak je rozhodné období i ten započatý měsíc... Takže chápu to správně, že pro leden bude rozhodné období také 10-11/2016?
Děkuji.
Re: Ošetřovné-vyměřovací základ
Zákon o nemocenském pojištění, § 18 odst. 3.
Píšete, že ošetřovala od 30.12. do 2.1., čili sociální událost vznikla 30.12., čili v prosinci, takže rozhodné období je 12 měsíců před prosincem a pokud tam zaměstnanec není tak dlouho zaměstnaný, tak je rozhodné období od vzniku pracovního poměru do měsíce před měsícem vzniku sociální událostí tzn. 10 - 11. A je jedno, že ošetřovačka trvala až do ledna. Důležité je, že vznikla v prosinci.
Předpokládám, že nešlo o převzetí ošetřování. Převzetí by bylo, kdyby ošetřovačka (tedy sociální událost) vznikla v prosinci (dítě ošetřoval manžel) a ona by převzala ošetřování až od 1.1. V takovém případě by se podmínky zjišťovaly až ke dni převzetí ošetřování a do rozhodného období by spadl i prosinec. Ale to asi není Váš případ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
16. 1. 2017 20:56
Dobrý den,
prosím, můžete mi poradit?
Zaměstnankyně nastoupila 1.10.2016, v prosinci měla ošetřovné 9-12.12, tedy 4 dny. Poslala jsem přílohu, kde vyměřovací základ byly měsíce 10 a 11/2016.
Jenže pak přišla s dalším ošetřovným pro dny 30. a 31.12, trvalo až do 2.1.2017. Řeším tedy další přílohu. Paní na sociálce tvrdí, že do rozhodného období patří měsíce 10,11 a 12/2016. Je to tak?
A vyloučené doby bude 6 dní?
A máte někdo zkušenosti vystavováním přílohy v Pohodě? Nechce mi tam ten prosinec započítat (mzdy jsou samozřejmě už vystavené).
Děkuji předem.
Lit