Re: Uplatnění DPH_nájem 2014, 2015
Plátce se může rozhodnout, že se u nájmu nemovité věci jiným plátcům pro účely uskutečňování jejich ekonomických činností uplatňuje daň - ALE co je k DPH uvedeno v uzavřené smlouvě?
Je tam uvedeno, že jste povinni platit pronajímateli i DPH?
Re: Uplatnění DPH_nájem 2014, 2015
A jak je cena za plnění ve smlouvě uvedena?
Představte si, že byste pronajímanou nemovitost používali pro svá osvobozená plnění a nemohli si uplatnit odpočet DPH. I tak byste jim zaplatili o 21% navýšenou cenu nájmu. V okamžiku, kdy podle smlouvy nejste povinni navýšenou cenu platit? Nebo byste považovali domluvenou cenu za konečnou.
Doporučuji k pročtení článek
Jak se promítá povinnost odvádět daň z přidané hodnoty do smluv?
Je starší, ale pro pochopení problému snad dobrý
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
17. 1. 2017 16:46
Dobrý den,
Potřebovala bych poradit. Máme sjednanou smlouvu na pronájem prostor. Pronajímatel nebyl plátce DPH, naše firma jako odběratel ano. Bohužel dodavatel nám nezasílal faktury na platbu nájemného ( nebyla jsem u podpisu smlouvy, nevím jak bylo domluveno), takže účetní přede mnou zvolili formu náhradních faktur(vystavili si fakturu sami s uctíváním 518010/321001), abychom měli platby evidované v nákladech jako nájemné. Nyní se dodavatel ozval s tím, že je od 1.1.2014 plátcem DPH a chce mi zaslat faktury od roku 2014, abychom zpětně za 3 roky uplatnili DPH, bohužel nevím, jak to teď udělat, když už jsou roky 2014 a 2015 uzavřené a nájemné je zaúčtováno bez DPH pomocí náhradní faktury. Dle mého názoru nám měl hned od 1.1.2014 oznámit, že je plátce DPH a zasílat faktury s DPH a ne nyní zasílat faktury, které už jsou dávno z naší strany zaplaceny a zaúčtovány.
Můžete mi, jako nezkušené, poradit jak byste v této situaci postupovali?
Děkuji moc