Re: Uplatnění DPH_nájem 2014, 2015
Plátce se může rozhodnout, že se u nájmu nemovité věci jiným plátcům pro účely uskutečňování jejich ekonomických činností uplatňuje daň - ALE co je k DPH uvedeno v uzavřené smlouvě?
Je tam uvedeno, že jste povinni platit pronajímateli i DPH?
Re: Uplatnění DPH_nájem 2014, 2015
A jak je cena za plnění ve smlouvě uvedena?
Představte si, že byste pronajímanou nemovitost používali pro svá osvobozená plnění a nemohli si uplatnit odpočet DPH. I tak byste jim zaplatili o 21% navýšenou cenu nájmu. V okamžiku, kdy podle smlouvy nejste povinni navýšenou cenu platit? Nebo byste považovali domluvenou cenu za konečnou.
Doporučuji k pročtení článek
Jak se promítá povinnost odvádět daň z přidané hodnoty do smluv?
Je starší, ale pro pochopení problému snad dobrý
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
17. 1. 2017 16:46
Dobrý den,
Potřebovala bych poradit. Máme sjednanou smlouvu na pronájem prostor. Pronajímatel nebyl plátce DPH, naše firma jako odběratel ano. Bohužel dodavatel nám nezasílal faktury na platbu nájemného ( nebyla jsem u podpisu smlouvy, nevím jak bylo domluveno), takže účetní přede mnou zvolili formu náhradních faktur(vystavili si fakturu sami s uctíváním 518010/321001), abychom měli platby evidované v nákladech jako nájemné. Nyní se dodavatel ozval s tím, že je od 1.1.2014 plátcem DPH a chce mi zaslat faktury od roku 2014, abychom zpětně za 3 roky uplatnili DPH, bohužel nevím, jak to teď udělat, když už jsou roky 2014 a 2015 uzavřené a nájemné je zaúčtováno bez DPH pomocí náhradní faktury. Dle mého názoru nám měl hned od 1.1.2014 oznámit, že je plátce DPH a zasílat faktury s DPH a ne nyní zasílat faktury, které už jsou dávno z naší strany zaplaceny a zaúčtovány.
Můžete mi, jako nezkušené, poradit jak byste v této situaci postupovali?
Děkuji moc