Re: ZTP-P bez invalidity - mn. ZP
Tak jsem si k tomu teď něco přečetla a zřejmě není má odpověď správná. Zkuste si přečíst odkazy, které jsem uvedla a pro jistotu ještě zavolejte na ZP zaměstnance a informujte se tam.
http://www.ucetnikavarna.cz/archiv/dokument/doc-d9913v12790-zvyhodneni-osob-se-zdravotnim-postizenim/
http://www.danarionline.cz/archiv/dokument/doc-d32795v41945-zamestnavani-osob-se-zdravotnim-postizenim/?search_query=
Děkuji, nastuduji. Zatím co jsem vše načetla bylo podmíněno přiznáním důchodu - ..."Za poživatele důchodu je pro účely zdravotního pojištění považována osoba i v měsících, kdy jí výplata důchodu nenáleží. Nárok na platbu pojistného státem podle zákona č. 48/1997 Sb., má tedy poživatel důchodu od doby přiznání důchodu až do doby, kdy je mu rozhodnutím důchod odejmut. Tedy i v měsících, kdy je důchod přiznán, ale není vyplácen..." přičemž za poživatele důchodu je pro účely zdravotního pojištění považována osoba, které byl přiznán důchod. Dotyčnému zaměstnanci nebyla přiznána invalidita a tedy ani důchod.
Rozumím paní Jasná,u majitelů ZTP-P jsou tyto informace..." Osoby, které jsou invalidní ve třetím stupni nebo které dosáhly věku potřebného pro nárok na starobní důchod, avšak nesplňují další podmínky pro přiznání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně nebo starobního důchodu (nemají odpracovány předepsané roky)Do této kategorie může být osoba zařazena jen tehdy, pokud nemá příjmy ze zaměstnání, ani ze samostatné výdělečné činnosti a nepožívá důchod z ciziny, nebo tento důchod nepřesahuje měsíčně částku ve výši minimální mzdy...."
Dotaz vznesen písemně - zatím bez odpovědi. Ale myslím, ze jsem to již vyřešila :-) Stačilo se pořádně podívat do zákona :-) 592/1992 Sb par 3 "Minimální vyměřovací základ neplatí pro osobu:
a) s těžkým tělesným, smyslovým nebo mentálním postižením, která je držitelem průkazu ZTP nebo ZTP/P podle zvláštního právního předpisu" teď jen vyřešit jako na ZP v Hromadném oznámení zaměstnance přihlásit jako osobu pro kterou neplatí MVZ
pro ty koho by mohlo zajímat-odpověď z VZP: zaměstnanec, který je držitelem průkazu ZTP nebo ZTP/P podle zvláštního právního předpisu nemusí dodržet minimální vyměřovací základ pro odvod na zdravotní pojištění. Přihlásí se pouze kódem P, jiný kód pro tuto kategorii není. To, že nemusí dodržet MVZ budeme řešit až při kontrole plateb pojistného u zaměstnavatele, kde budeme požadovat doložení kopie průkazu ZTP/P u tohoto zaměstnance.
Díky za informaci.
>>>>>>>>>
>>>>>>Stále mi to vychází, že se na zaměstnance nevztahuje
>>>>>>MVZ - z výše uvedeného to tak vyplýva - ...Do této
>>>>>>kategorie může být osoba zařazena jen tehdy,pokud
>>>>>>nemá
>>>>>>příjmy ze zaměstnání... (do kategorie osob, za které
>>>>>>je
>>>>>>plátcem stát)
>>>>>Už jsem z toho zamotaná, samozřejmě jsem chtěla
>>>>>napsat
>>>>>vztahuje MVZ.
>>>>
>>>>Zkuste zavolat na ZP a dejte vědět, co jste se
>>>>dozvěděla. Ještě jsem tento případ neměla, proto by
>>>>mě
>>>>zajímalo, jak to je.
>>>Zjistím a dám vědět :-) Krásný den a děkuji za zájem.
>>Dotaz vznesen písemně - zatím bez odpovědi. Ale
>>myslím, ze jsem to již vyřešila :-) Stačilo se
>>pořádně
>>podívat do zákona :-) 592/1992 Sb par 3 "Minimální
>>vyměřovací základ neplatí pro osobu:
>>a) s těžkým tělesným, smyslovým nebo mentálním
>>postižením, která je držitelem průkazu ZTP nebo ZTP/P
>>podle
>>zvláštního právního předpisu" teď jen vyřešit jako
>>na
>>ZP v Hromadném oznámení zaměstnance přihlásit jako
>>osobu pro kterou neplatí MVZ
>pro ty koho by mohlo zajímat-odpověď z VZP:
>zaměstnanec, který je držitelem průkazu ZTP nebo ZTP/P podle
>zvláštního právního předpisu nemusí dodržet minimální
>vyměřovací základ pro odvod na zdravotní pojištění.
>Přihlásí se pouze kódem P, jiný kód pro tuto kategorii
>není. To, že nemusí dodržet MVZ budeme řešit až při
>kontrole plateb pojistného u zaměstnavatele, kde budeme
>požadovat doložení kopie průkazu ZTP/P u tohoto
>zaměstnance.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
18. 1. 2017 5:22
Dobrý den, prosím uvažuji správně. Zaměstnanec na DPČ uživatel průkazu ZTP-P,ale bez přiznané invalidity, domnívám se, že se na něj vztahuje minimální vyměřovací základ pro ZP - zaměstnance nemá jiný příjem s odvodem ZP.