Nájemné za leden v prosinci

• (neregistrovaný)

18. 1. 2017 9:56

Dobrý den, prosím měla bych dotaz. Q plátce DPH, pronájem bytových prostor bez DPH. Ve smlouvě mají, že nájem platí např. v březnu za březen, fa vystavuji jednu za Q. Teď mi jde o to, že od jednoho nájemníka nemám prosinec zaplacený, ale v DPH ho přesto na řádek 50 uvedenu. Ale od jednoho mám pro změnu zaplaceno již za leden v prosinci. Mám i tuto platbu uvést na řádek 50 nebo ne. Předem moc děkuji za radu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 1. 2017 10:08

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Re: Nájemné za leden v prosinci
      Nechala bych podle období, ve kterém mám zaevidovaný předpis nájmu. Např. pokud se jedná o listopad 2016, tak plnění je uvedeno v DPH za listopad. Bez ohledu na to, zda bylo zaplaceno v říjnu nebo v prosinci. Neřídila bych se datem zaplacení.

+ ZDPH § 21
      (10) ... U nájmu nemovité věci osvobozeného od daně bez nároku na odpočet daně se považuje plnění za uskutečněné nejpozději posledním dnem každého kalendářního roku.

• 18. 1. 2017 10:32

Lenka F. (neregistrovaný)

Re: Nájemné za leden v prosinci
      Před pár lety nám při místním šetření FÚ doměřil daň při úhradě lednového osvobozeného nájmu v prosinci - vyšel horší koeficient.
      Se zdůvodněním, že nájmy uhrazené dříve máme uvést na přiznání už v roce, kdy byly uhrazené. Nevím už ale jaký použili par. a nemám teď čas to hledat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).