Účet kreditní karta

• (neregistrovaný)

10. 10. 2005 10:44

Dobrý den,

děkuji za odpovědi k bankovnímu úvěru, ale chtěla jsem se zeptat jak se účtují určité položky. Máme bankovní úvěr - kreditní kartu na 150 000,. Kč tak že účtování je poskytnutí bank. úvěru krátk. což je 221.2/231.1

úhrady z tohoto účtu by měly být 321.1/221.2
    jistina 231.1./221.2
    úrok 562.1 /221.2

peníze na tento účet posíláme z našeho hlavního účtu a to zaúčtuji jako peníze na cestě 221.2/261.2

Když to všechno takto zaúčtuji nevychází mi zůstatek na výpise jak účtu tak jistiny. Určitě dělám někde chybu. Poradíte mi prosím? Moc děkuji předem za všechny odpovědi. Lenka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 10. 2005 12:16

bdm (neregistrovaný)

Re: Účet kreditní karta
      *** Předpis úroku patří na vrub 56x a ve prospěch bankovních úvěru 23x ***

• 10. 10. 2005 12:30

bdm (neregistrovaný)

*** Navíc (co je 221.2?) v případě kreditní karty platíte své závazky přímo z úvěru, ne? ***

• 10. 10. 2005 13:09

Anonymní (neregistrovaný)

Omlouvám se to je anakytika, protože tento účet je samostatný a nebjevuje se na výpisech hlavního bankovního účtu, potřebovala jsem poradit jak ho zaúčtovat od vzniku tohoto účtu , popřípadě jistinu, úroky , platby faktur . Taky když tento předpis splátky tj. jistina + úrok jde z našeho hlavního účtu tak přes 261. Já se omlouvám nemám s tím zkušenosti a proto je možné, že se špatně ptám. Ale přesto děkuji za odpovědi.

• 10. 10. 2005 14:11

bdm (neregistrovaný)

*** Chápu, že je to analytika k nějakému bankovnímu účtu. Ale Vy jste přece finance z úvěru nedostali na nějaký bankovní účet, ne? Vy přímo z úvěru hradíte své závazky (kartou). Proč to čerpání úvěru přetahujete přes ten účet 221.2? Něco koupíte - vznikne Vám náklad a zároveň závazek vůči dodavateli (5xx/32x) a ten závazek hradíte kartou přímo z úvěru (32x/23x) a naskočí Vám úrok (56x/23x). Pokud je to jinak, tak mě opravte ***

• 11. 10. 2005 10:59

Anonymní (neregistrovaný)

Ano je to tak jak píšete, protože jsem se s tím setkala poprvé a
      vždycky mi přišel výpis ke kreditní kartě tak jsem to vzala přes ten účet 221.2. Jestli to teď dobře chápu tak do účetnictví nedávám žádných 150000,- Kč, ale účtuji pohyby na kartě přes účet 231 a to jak úhrady faktur tak i úroky a splátka jistiny:

úhrada faktury 321/231
      spl.jistiny 231/ tady nevím jak účtovat
      úrok 562/231
      a peníze které posíláme z našeho účtu na účet kreditní karty to taky nevím jak zaúčtovat. Jsem z toho zmatená. Prosím poraďte jak to má být správně. Moc děkuji

• 11. 10. 2005 13:37

bdm (neregistrovaný)

*** Ano - pokud Vám peníze z úvěru nepřijdou na Váš BÚ nebo nevyberete na pokladnu, pak není důvod je protahovat přes nějaký účet. A všechno, co budete zasílat na úvěrový účet, jsou splátky úvěru: pošlete z banky (D 22x) určitě přes peníze na cestě (MD 26x), a když dorazí na úvěrový účet pak 23x/26x. ***

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).