Re: mimořádný příjem 5 000,- Kč
Pokud nemá zaměstnavatel podepsaný ani příjmový pokladní doklad, resp. potvrzený výdajový pokladní doklad, pak nechápu, jak by mohl o takovém výdaji zaúčtovat. To by si pak každý mohl vymyslet takové výpomoci a jen tak si snižovat základ daně.
Pokud byla provedena práce, tak zřejmě by měla být minimálně dohoda o provedení práce.
Ano, pokud se na to díváme opravdu jen z pohledu toho tazatele, pak bych příjem posoudila jako osvobozený (avšak nevím o jaký příjem se jedná, nelze tedy určit, zda se jedná příležitostný, osvobozený dle § 10 do 30 tis. Kč, nebo příjem osvobozený do 6 tis. Kč, pokud se jedná o zaměstnance a za kalendářní rok ta částka takových příjmů opravdu nepřesáhla 6 tis. Kč). Pokud předpokládám, že pán měl v kalendářním roce 2015 (mimo příjmy ze zaměstnání), pouze tento příjem 6 000 Kč, případně příjmy příležitostné (prodal jablka, apod...) v hodnotě max do 30 tis. Kč, pak je to pro něj osvobozené a přiznání podávat nemusí. V každém případě by nebylo na škodu, aby měl podepsaný doklad, že mu bylo vyplaceno opravdu jen 5 tis. Kč.
>Omlouvám se za chybu, opravuji "Pokud
>předpokládám, že pán měl v kalendářním roce 2015 (mimo
>příjmy ze zaměstnání), pouze tento příjem !5 000 Kč!,
>případně příjmy příležitostné (prodal jablka, apod...) v
>hodnotě max do 30 tis. Kč, pak je to pro něj osvobozené a
>přiznání podávat nemusí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
20. 1. 2017 8:56
Dobrý den,
prosím o radu.
Jsem zaměstnán, odvádím sociální, zdravotní a daň z příjmu (více jak z minimální mzdy).
Dále jsem pro kamaráda udělal činnost, za kterou mi zaplatil 5 000,- Kč = mimořádný příjem, ten to bude mít v daňové evidenci za rok 2016.
Prosím o radu, musím 5 000 Kč zdanit v § 10? Nebo je to osvobozený příjem (do 30 000,- Kč).
Děkuji
Pepa