Re: Vyřazení auta z majetku DE
U auta, u kterého byl při nákupu uplatněn odpočet DPH, musíte při vyřazení z majetku odvést DPH a sice z ceny obvyklé, tj. jakou má reálně v této době, nejlépe doložit posudkem z autobazaru. To, že ho dále budete používat k podnikání jako soukromé vozidlo, vás této povinnosti nezbavuje.
Dle textu níže by se odvádět DPH nemělo, je to tak?
"Pro účely DPH je podstatné, zda dojde k trvalému vyřazení z obchodního majetku plátce (majetek není již vůbec využíván k ekonomické činnosti) – pokud ano, odvádíme DPH z ceny obvyklé. Nebo zda došlo ke změně účelu použití (částečně k ekonomické činnosti, částečně k soukromé) – v takovém případě provádíme časový test na úpravu odpočtu a případně úpravu odpočtu daně. Pokud již uplynula lhůta pro úpravu odpočtu, úpravu odpočtu neprovádíme."
http://firmy.pohoda.cz/dane-ucetnictvi-mzdy/dph/vyrazeni-automobilu-z-podnikani/
Moc děkuji za názory.
Děkuji. Takže nezahrnu do posledního přiznání k DPH za 4.Q. Auto budu i nadále používat k podnikání i k soukromým jízdám. Mohu auto vyřadit z majetku k 31.12.2016. Registrace k DPH byla zrušena k 30.11.2016? Moc děkuji. To už je snad poslední dotaz.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
21. 1. 2017 0:40
Prosím o kontrolu. Vyřadím auto z majetku v DE (plátce DPH) a i nadále ho budu využívat k podnikání. Vloženo do majetku v roce 2008, uplatněn odpočet DPH (účetně je již odepsáno - 5-letý test splněn, daňové odpisy nebyly poslední dva roky uplatňeny z důvodu ztráty). Nemusím vracet DPH, když budu využívat stále k podnikáni? Registraci plátce k DPH mám zrušenu 11/2016. Tzn. budu jako čtvtletní plátce DPH podávat poslední přiznání k DPH nyní. Děkuji vám za nározy (našel jsem jich několik, ale ne úplně jasné - pro mne).