Re: Vyřazení auta z majetku DE
U auta, u kterého byl při nákupu uplatněn odpočet DPH, musíte při vyřazení z majetku odvést DPH a sice z ceny obvyklé, tj. jakou má reálně v této době, nejlépe doložit posudkem z autobazaru. To, že ho dále budete používat k podnikání jako soukromé vozidlo, vás této povinnosti nezbavuje.
Dle textu níže by se odvádět DPH nemělo, je to tak?
"Pro účely DPH je podstatné, zda dojde k trvalému vyřazení z obchodního majetku plátce (majetek není již vůbec využíván k ekonomické činnosti) – pokud ano, odvádíme DPH z ceny obvyklé. Nebo zda došlo ke změně účelu použití (částečně k ekonomické činnosti, částečně k soukromé) – v takovém případě provádíme časový test na úpravu odpočtu a případně úpravu odpočtu daně. Pokud již uplynula lhůta pro úpravu odpočtu, úpravu odpočtu neprovádíme."
http://firmy.pohoda.cz/dane-ucetnictvi-mzdy/dph/vyrazeni-automobilu-z-podnikani/
Moc děkuji za názory.
Děkuji. Takže nezahrnu do posledního přiznání k DPH za 4.Q. Auto budu i nadále používat k podnikání i k soukromým jízdám. Mohu auto vyřadit z majetku k 31.12.2016. Registrace k DPH byla zrušena k 30.11.2016? Moc děkuji. To už je snad poslední dotaz.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
21. 1. 2017 0:40
Prosím o kontrolu. Vyřadím auto z majetku v DE (plátce DPH) a i nadále ho budu využívat k podnikání. Vloženo do majetku v roce 2008, uplatněn odpočet DPH (účetně je již odepsáno - 5-letý test splněn, daňové odpisy nebyly poslední dva roky uplatňeny z důvodu ztráty). Nemusím vracet DPH, když budu využívat stále k podnikáni? Registraci plátce k DPH mám zrušenu 11/2016. Tzn. budu jako čtvtletní plátce DPH podávat poslední přiznání k DPH nyní. Děkuji vám za nározy (našel jsem jich několik, ale ne úplně jasné - pro mne).