Faktury Rakousko "Gutschriftsanzeige"

• (neregistrovaný)

24. 1. 2017 15:16

Prosím o radu, setkal jste se někdo s tímto. Firma dodává kukuřici firmě do Rakouska(plátce DPH), a nechtějí akceptovat od nás faktury vydané, že ve smlouvě se dohodli, že firma v Rakousku bude vystavovat dobropisy (gutschriftsanzeige tak se to jmenuje v němčině). Nevím jak toto účtovat. Máte s tím někdo zkušenost?Děkuji za každou radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 1. 2017 12:06

iii (neregistrovaný)

Re: faktury Rakousko "Gutschriftsanzeige
      Tak já nevím, ale dobropis je také braný - jakoby, že Vám to musí uhradit. Vy když si uděláte u sebe vydanou fakturu pod nějakým svým číslem a např. v.s. si dáte jejich číslo toho dobropisu, tak v účetnictví budete mít vystavené faktury a do banky Vám budou chodit úhrady, akorát pod jejich číslem toho dobropisu. ne? ...jenom můj názor

• 25. 1. 2017 22:12

horax

Také jsem se s tím setkal, poslal jsem jim fakturu a oni mi obratem poslali své "gutschriftsanzeige". V účetnictví jsem to vedl standardně jako vystavenou fakturu.

• 26. 1. 2017 14:27

Lenka F. (neregistrovaný)

Obdobné doklady, jen pod jiným názvem dostáváme již několik let z Německa (u nás Abrechtung). Vystavuji si k nim do našeho účetnictví faktury jen pro naši potřebu, které něm. odběrateli nezasílám. Na těchto fakturách eviduji č. jejich dokladu, pro přehledné spárování s úhradami v bance, ty chodí pod č. Abrechnungu. Takto jsem evidenci doložila i na FÚ při šetření k DPH, když jsem měla prokázat úhrady tak jsem jen ke kopii bank. výpisu připsala, pod jakými čísly úhrady přišly a bylo to v pohodě. Od letoška mohu mít u vyst. faktur jiné č. pro KH, tak si ho takto vyplňuji podle něm. Abrechnungů. Sice tyto doklady nejdou do KH, ale mám toto číslo i v přehledech DPH a komunikace s FÚ je tím zjednodušená.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).