Re: Pro Kamilu-životní pojišt.a mzd.líst
Právě to ale... např. vratka daně to beru, ale toto on vlastně dostane až někdy za 20 let, ale ne teď, tak proč, když teď nic nemá, bude mít teď ještě nižší sociální dávky???
Tak už to přišlo -
podle našeho názoru se započítávání příspěvku na životní kapitálové a penzijní připojištění do příjmů rozhodných pro poskytování dávek SSP řídí zdaňováním podle zák. č. 586/92 Sb. o daních z příjmů. Jestliže tedy vy jako organizace jim tento příspěvek zdaňujete podle § 6 citovaného zákona, je nutno jim tento příspěvek započítat do potvrzení příjmů, rozhodných pro naše dávky.
Z toho nejsem zase moc moudrá, tak jsem odpověděla -
naše organizace postupuje dle citovaného § 6, konkrétně dle odstavce 9 písmena s), u), kde se píše, že se jedná o příjmy osvobozené od daně. Chápeme dobře, že pokud splňujeme uvedené podmínky a tyto příjmy nezdaňujeme, nemusíme zaměstnancům tento příspěvek započítávat do potvrzení příjmů, rozhodných pro Vaše dávky?
A zase čekáme.....
Tentokrát to netrvalo dlouho a je tu odpověď -
je to přesně tak, jak uvádíte : zdaňování těchto příspěvků je určující pro jejich zahrnutí, resp. nezahrnutí do příjmů rozhodných pro naše dávky; v tomto konkrétním případě tedy nejsou zdaňovány a do příjmů pro naši potřebu proto nebudou zahrnuty.
Konečně odpověď, se kterou jsem svolná :-))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
11. 10. 2005 10:14
Tak jsem konečně chtěla mít jasno, zda patří nebo nepatří na výpl.lístek ŽP a důch.poj. hrazené zaměstnavatelem zaměstnanci.
Volala jsem proto na naše Kontaktní místo státní soc. podpory a bylo mi jednoznačně řečeno, že jelikož tento příspěvek (podmínka ŽP do 8000,- a DP do 5% dle zákona o dani z příjmu)je od daně osvobozen, proto není uveden v §5 zákona o SSP č. 117/1995 a proto NEPATŘÍ k čisté mzdě pro státní dávky a tudíž jej není potřeba uvádět ve mzd. lístku.
Pokud není uvedena podmínka, jak se zmiňuji výše, tato částka již musí být zdaněna u zaměstnance a proto patří do výpl.lístku a následně i do čisté mzdy.
Existuje totiž nějaký výklad k tomuto zákonu. Ale když se mrknete na ten §5, tak byste z toho také náš problém nepochopila:-(( jako vždy....
Prostě tam toto ŽP a DP není uvedeno, takže do čisté nepatří.
Snad jsem to podala srozumitelně
Zdravím