Re: daň z pronájmu nemovitosti
Myslím, že každý daní svůj podíl a výdaje si dělíte podle toho, jakým poměrem dělíte příjmy. ( §12 ZDP) Cenu nemovitosti musí určit znalec, je to reprodukční poř. cena a musí být vypočtena ke dni zahájení pronájmu viz §29/1/d.
Příjmy z "mateřské" se do přiznání neuvádějí a ta sleva, o které píšete, není na zaměstnance, ale na poplatníka, tzn.že jí uplatnit můžete a nikdy se nekrátí, vždy uplatníte v plné celoroční výši.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
30. 1. 2017 22:12
Dobrý den,
prosím o zodpovězení pár otázek ohledně daní z pronájmu nemovitostí.
S manželem spoluvlastníme rovným dílem pronajímaný byt (není v SJM, pořídili jsme jej před svatbou). Čistý příjem je 5tis. měsíčně. Předpokládám správně, že příjmy z pronájmu musíme danit každý zvlášť?
Je možné skutečné náklady také dělit rovným dílem v případě, že faktury jsou psané pouze na mě (ale na uhrazení jsme se podíleli oba)?
Pokud bych chtěla uplatnit odpis na nemovitost (pořídili jsme před více než 5ti lety), musí reprodukční cenu určit pouze znalec?
V době, kdy jsme začali pronajímat jsem nastoupila na mateřskou dovolenou (před tím zaměstnanec). Mám tuto dávku zahrnout jako příjem do daňového přiznání? A lze na období MD uplatnit slevu na zaměstnance?
Děkuji za odpověď. Petra L.