Re: Jedno služ.vozidlo přidělené více za
Já myslím, že to jde, protože např. v komentáři k dani z příjmu mám příklad, že pokud má zaměstnanec "postupně" za sebou v jednom měsíci poskytnuta služ.vozidla k soukr. účelům, bere se 1% z nejvyšší částky- nejvyšší vstupní ceny vozidla, ALE, pokud má v měsíci "současně" několik vozidel, počítá se 1% ze součtu všech vstupních cen vozidel!!
Zaměstnanec, který si pujčí služební auto k soukr.účelům, je povinen zdanit částku ve výši 1% vstupní ceny automobila. Je jedno jestli ho použil k soukr.účelům 1 den v měsíci nebo 30 dní. Takže 1 zaměstnanec si pujčí auto na 2 dny v měsíci, druhý na 3dby, čtvrtý ..... a každý z nich za toto půjčení "platí". Nemluvě o tom, že když si pracovník během jednoho měsíce půjčí 2 různé vozy. To potom platí z každného vozidla 1%. Stát se o sebe umí postarat :-)
Děkuji za diskusi.
Ano ale v tomto případě se mi jedná o to, že je vozidlo půjčeno VÍCE ZAMĚSTNANCŮM NAJEDNOU, tedy časově současně!
V zákoně je doslova toto: "Poskytuje-li zaměstnavatel zaměstnanci bezplatně motorové vozidlo k používání pro služební i soukromé účely, považuje se za příjem zaměstnance částka ve výši 1 % vstupní ceny (§ 29) vozidla za každý i započatý kalendářní měsíc poskytnutí vozidla"
Ale tato klauzule ošetřuje počátek a konec poskytnutí vozidla, tedy i "necelý měsíc" zapůjčení.
Neošetřuje ale SOUČASNÉ zapůjčení vozidla.
Je vůbec současné zapůjčení vozidla možné?
Jenže nejde o to půjčené auto a jeho úplné využití, ale o zaměstnance. Zaměstnanci se poskytlo vozidlo k soukr.účelům = platí. Jedno vozidlo si může půjčovat během měsíce (postupně) 10 zaměstnanců a každý z těchto zaměstnanců měl určitou výhodu, za kterou platí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
12. 10. 2005 9:57
Dobrý den,
mám dotaz ohledně Zákona č.586/1992 SB. O daních z příjmů, část II, §6, odst.6
Jedná se o to zda:
lze přidělit sl. vozidlo více než jednomu zaměstnanci ?
Tato situace (sl.vozidlo přidělené více než jednomu zaměstnanci pro služební i soukromé účely) není v Zákonu č.586/1992 SB. o daních z příjmů, cást II, §6, odst.6 popsána. Co si o tomto myslíte?
Pokud ano, má se postupovat podle toho zák. a KAŽDÉMU z těchto zaměstnanců povýšit základ daně o 1% z "vstupní ceny" vozidla?
Podle tohoto výkladu by totiž šlo přidělit jedno sl.vozidlo třeba 10ti zaměstnancům najednou a jen na zdanění by za cca 3 roky (za 40 měsíců; uvažuji-li, že všichni tito zaměstnanci by spadali do příjmové skupiny s 25% zdaněním) byla zaplacena stejná částka, jako byla "vstupní cena", tedy pořizovací cena vozidla!!!
Děkuji za Vaše připomínky.