Příjem manželky do daní

• (neregistrovaný)

9. 2. 2017 13:47

Dobrý den, prosím započítává se do příjmu manželky podpora v nezaměstnanosti, podpora při rekvalifikaci a sirotční důchod na dítě? Děkuji, na FU mě bylo sděleno, že ano....

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 2. 2017 13:56

Líba (neregistrovaný)

Re: Příjem manželky do daní
      Podpora ano, vdovský důchod ano, sirotčí důchod dítěte je dítěte.

• 10. 2. 2017 10:19

xxy2 (neregistrovaný)

Děkuji, ta podpora mě byla tak nějak jasná, překvapil mě ten sirotčí důchod, nakonec jsem se zeptala i na FU a byl s tím dost velký problém, paní nevěděla....až nakonec se zeptala přímo vedoucího oodělení, hlavně že napsala poplatníkovi, že má špatně daňové přiznání... mějte se

• 9. 2. 2017 13:57

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-prijmu/dotazy-a-odpovedi/dan-z-prijmu-ze-zavisle-cinnosti/Aktualni-dotazy-a-odpovedi-k-DzP-FO-ze-zavisle-cinnosti-2016-a-2017-7861#2

Příjmy, které se do vlastního příjmu manžela či manželky nezahrnují (úplný výčet):

dávky státní sociální podpory,
      dávky pěstounské péče s výjimkou odměny pěstouna,
      dávky osobám se zdravotním postižením,
      dávky pomoci v hmotné nouzi,
      příspěvek na péči, sociální služby,
      státní příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem,
      státní příspěvky na doplňkové penzijní spoření,
      státní příspěvky podle zákona o stavebním spoření,
      stipendium poskytované studujícím soustavně se připravujícím na budoucí povolání,
      příjem plynoucí z důvodu péče o blízkou nebo jinou osobu, která má nárok na příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách, který je od daně osvobozen.

Příjmy, které se do příjmů manžela či manželky zahrnují (namátkový výčet, často chybně uplatňovaných):

veškeré příjmy od zaměstnavatele "v hrubém",
      příjmy z podnikání, příjmy z nájmu atd.,
      příjmy od daně osvobozené např. z prodeje nemovitosti, auta, cenných papírů,
      všechny druhy důchodů,
      nemocenská,
      náhrada mzdy při pracovní neschopnosti,
      ošetřovné,
      podpora v nezaměstnanosti,
      peněžitá pomoc v mateřství,
      odměny pěstouna.

Rodičovský příspěvek je jednou z dávek státní sociální podpory (stejně tak i porodné, přídavek na dítě, atd.) a proto se do vlastního příjmu manželky pro účely uplatnění slevy na manželku nezahrnuje. Naopak peněžitá pomoc v mateřství (mateřská) představuje dávku vyplácenou v rámci nemocenského pojištění, proto se zahrne do vlastního příjmu manželky pro účely uplatnění slevy na manželku.

• 10. 3. 2017 14:01

Annna (neregistrovaný)

>Dobrý den, tak jak teda, je sirotčí příjem dítěte nebo manželky a manžel pak nemá nárok na uplatnění slevy na manželku?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).