Re: Příjem manželky do daní
Děkuji, ta podpora mě byla tak nějak jasná, překvapil mě ten sirotčí důchod, nakonec jsem se zeptala i na FU a byl s tím dost velký problém, paní nevěděla....až nakonec se zeptala přímo vedoucího oodělení, hlavně že napsala poplatníkovi, že má špatně daňové přiznání... mějte se
Re: Příjem manželky do daní
http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-prijmu/dotazy-a-odpovedi/dan-z-prijmu-ze-zavisle-cinnosti/Aktualni-dotazy-a-odpovedi-k-DzP-FO-ze-zavisle-cinnosti-2016-a-2017-7861#2
Příjmy, které se do vlastního příjmu manžela či manželky nezahrnují (úplný výčet):
dávky státní sociální podpory,
dávky pěstounské péče s výjimkou odměny pěstouna,
dávky osobám se zdravotním postižením,
dávky pomoci v hmotné nouzi,
příspěvek na péči, sociální služby,
státní příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem,
státní příspěvky na doplňkové penzijní spoření,
státní příspěvky podle zákona o stavebním spoření,
stipendium poskytované studujícím soustavně se připravujícím na budoucí povolání,
příjem plynoucí z důvodu péče o blízkou nebo jinou osobu, která má nárok na příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách, který je od daně osvobozen.
Příjmy, které se do příjmů manžela či manželky zahrnují (namátkový výčet, často chybně uplatňovaných):
veškeré příjmy od zaměstnavatele "v hrubém",
příjmy z podnikání, příjmy z nájmu atd.,
příjmy od daně osvobozené např. z prodeje nemovitosti, auta, cenných papírů,
všechny druhy důchodů,
nemocenská,
náhrada mzdy při pracovní neschopnosti,
ošetřovné,
podpora v nezaměstnanosti,
peněžitá pomoc v mateřství,
odměny pěstouna.
Rodičovský příspěvek je jednou z dávek státní sociální podpory (stejně tak i porodné, přídavek na dítě, atd.) a proto se do vlastního příjmu manželky pro účely uplatnění slevy na manželku nezahrnuje. Naopak peněžitá pomoc v mateřství (mateřská) představuje dávku vyplácenou v rámci nemocenského pojištění, proto se zahrne do vlastního příjmu manželky pro účely uplatnění slevy na manželku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
Nová povinnost firem už běží: Registraci zaměstnanců usnadní jednoduchý dotazník
9. 2. 2017 13:47
Dobrý den, prosím započítává se do příjmu manželky podpora v nezaměstnanosti, podpora při rekvalifikaci a sirotční důchod na dítě? Děkuji, na FU mě bylo sděleno, že ano....