Re: Příjem manželky do daní
Děkuji, ta podpora mě byla tak nějak jasná, překvapil mě ten sirotčí důchod, nakonec jsem se zeptala i na FU a byl s tím dost velký problém, paní nevěděla....až nakonec se zeptala přímo vedoucího oodělení, hlavně že napsala poplatníkovi, že má špatně daňové přiznání... mějte se
Re: Příjem manželky do daní
http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-prijmu/dotazy-a-odpovedi/dan-z-prijmu-ze-zavisle-cinnosti/Aktualni-dotazy-a-odpovedi-k-DzP-FO-ze-zavisle-cinnosti-2016-a-2017-7861#2
Příjmy, které se do vlastního příjmu manžela či manželky nezahrnují (úplný výčet):
dávky státní sociální podpory,
dávky pěstounské péče s výjimkou odměny pěstouna,
dávky osobám se zdravotním postižením,
dávky pomoci v hmotné nouzi,
příspěvek na péči, sociální služby,
státní příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem,
státní příspěvky na doplňkové penzijní spoření,
státní příspěvky podle zákona o stavebním spoření,
stipendium poskytované studujícím soustavně se připravujícím na budoucí povolání,
příjem plynoucí z důvodu péče o blízkou nebo jinou osobu, která má nárok na příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách, který je od daně osvobozen.
Příjmy, které se do příjmů manžela či manželky zahrnují (namátkový výčet, často chybně uplatňovaných):
veškeré příjmy od zaměstnavatele "v hrubém",
příjmy z podnikání, příjmy z nájmu atd.,
příjmy od daně osvobozené např. z prodeje nemovitosti, auta, cenných papírů,
všechny druhy důchodů,
nemocenská,
náhrada mzdy při pracovní neschopnosti,
ošetřovné,
podpora v nezaměstnanosti,
peněžitá pomoc v mateřství,
odměny pěstouna.
Rodičovský příspěvek je jednou z dávek státní sociální podpory (stejně tak i porodné, přídavek na dítě, atd.) a proto se do vlastního příjmu manželky pro účely uplatnění slevy na manželku nezahrnuje. Naopak peněžitá pomoc v mateřství (mateřská) představuje dávku vyplácenou v rámci nemocenského pojištění, proto se zahrne do vlastního příjmu manželky pro účely uplatnění slevy na manželku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
9. 2. 2017 13:47
Dobrý den, prosím započítává se do příjmu manželky podpora v nezaměstnanosti, podpora při rekvalifikaci a sirotční důchod na dítě? Děkuji, na FU mě bylo sděleno, že ano....