Re: Prodej pozemku z dědictví
Pokud mezi dobou, kdy nabyl pozemek zesnulý a dobou, kdy ho jeho syn prodal uplynulo 5 let, tak by byl příjem z prodeje osvobozený podle § 4 ZDP. Osvobozené příjmy v této výši se do Přiznání k dani z příjmů neuvádí. Vyjímky jsou uvedeny níže / body 1. až 3.
ZDP § 4 Osvobození od daně
(1) Od daně se osvobozuje
b) příjem z prodeje nemovitých věcí neosvobozený podle písmene a), přesáhne-li doba mezi nabytím vlastnického práva k těmto nemovitým věcem a jejich prodejem dobu 5 let; doba 5 let se zkracuje o dobu, po kterou byly tyto nemovité věci prokazatelně ve vlastnictví zůstavitele v případě, že jde o prodej nemovitých věcí nabytých děděním od zůstavitele, který byl příbuzným v řadě přímé nebo manželem, nebo o dobu, po kterou prodávající vlastnil pozemek, jenž byl předmětem výměny v rámci pozemkových úprav, v případě prodeje pozemku nabytého výměnou od pozemkového úřadu, tato doba se započítává i do doby, která běží od vyřazení vyměněného pozemku z obchodního majetku; osvobození se nevztahuje na příjem z
1. prodeje těchto nemovitých věcí, které jsou nebo v období 5 let před prodejem byly zahrnuty do obchodního majetku,
2. budoucího prodeje těchto nemovitých věcí uskutečněného do 5 let od nabytí vlastnického práva k těmto nemovitým věcem, i když kupní smlouva bude uzavřena až po 5 letech od tohoto nabytí,
3. budoucího prodeje těchto nemovitých věcí uskutečněného do 5 let od jejich vyřazení z obchodního majetku, i když kupní smlouva bude uzavřena až po 5 letech od takového vyřazení,
4. prodeje práva stavby, není-li zřízena stavba vyhovující právu stavby, ..
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-586/zneni-20161201
Děkuji, prosím ještě , jsem se synem spoluvlastnice lesa, který jsme vytěžili a musíme každý zdanit cca 80 tisíc Kč. Mně daň pokryje sleva na poplatníka, syn tuto částku přičítá k prodeji pozemku, či se obě částky posuzují jinak? Zvlášť prodej nemovitosti-pozemku a zvlášť prodej dřeva. Děkuji ještě jednou, dříve jsem si na to nevzpomněla Eva Marie
Pokud je příjem z prodeje pozemku od daně z příjmu FO osvobozený, tak se již k žádnému dalšímu příjmu nepřečítá.
Osvobozený příjem se nepřečítá ani k příjmům, které jsou podle § 6 ZDP, tj. ani k příjmům ze zaměstnání.
Příjem z prodeje vlastního dřeva (pokud to nespadá pod § 7) bude v Přiznání k dani z příjmů FO uveden v § 10. Pokud má poplatník další příjem, např. příjem ze zaměstnání podle § 6 ZDP, tak tento příjem se do DPFO uvede také.
Ano,počítám s tím, že k příjmům ze zaměstnání neuvedu prodej pozemku za 29 tis-osvobozen a polovinu tržby za les-druhou mám já -přidám do oddělení § 10 a bude zdaněno společně. Děkuji všem za rady Eva Marie-nejsme podnikatelé v zemědělství-byla jsem, ale je to již zrušeno, jsem SD.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
9. 2. 2017 19:43
Dobrý večer, syn zdědil po zemřelém manželovi(10/2011) pozemek, který v březnu 2016 prodal. Cena 29 tisíc. Musí podávat DP, či je osvobození podle § 10? Děkuji Eva Marie