Re: neoprávněně vyplacená mzda
Na základě čeho jste zpracovávala mzdu tomuto zam-ci? Předal Vám jeho nadřízený jeho docházku nebo za základě čeho jste mu zaplatila chybně dny? Píšete, že až nyní odevzdal OČR. To jste ani nepostřehli, že tento zam-ec není v práci a nesháněli se, co s ním je? Už jste mu předala výplatní pásku a odeslala mu peníze na účet (nebo si je vybral v hotovosti?)
Zaměstnanec si zpracovává docházku, jako obchodní zástupce, sám.
Já obdržím od jeho zaměstnavatele pouze dovolená celkem, nemoc celkem očr celkem a příslušné doklady. Počet odpracovaných dnů neobdržím.
Pán měl nástup 04.1. dále očr od 6-9.1, nemoc 9-12.1 nemoc 16-17.1. v celkovém počtu dní si napsal 5 dnů očr a 7 dnů nemoc. Nastal "souběh" toho 9.1. a zadala jsem si OČR do 08.1. a nemoc od 9.1. Tím ten počet dnů absolutně nesouhlasil. Poté mi včera přišel další očr 26-31.1. Bohužel jsem si počítala OČR i s víkendem a pomyslela jsem si něco o tom, že "někdo neumí počítat" ani ve snu mě nenapadlo, že tam bude ještě jedno OČR. Obchodní zástupci pracují někdy i o víkendech. Místo 10. směn tedy zaplaceno 14 směn. Výplatní pásku pán obdržel, obdržel i opravenou, peníze zaslány na účet. :-(
Nikoliv, jedná se o zaměstnance, který nastoupil po neplaceném volnu.
>>Dobrý den,
>>moc prosím o radu.
>>Mám zaměstnance, obchodní zátupce, nyní, 10 dní po
>>zpracování a odeslání mezd zaměstnanec dodal OČR a
>>byla
>>tedy chybně vypočtená mzda - přeplacená mzda o 4 dny.
>>Mzdu jsem opravila, Přehledy taktéž, zažádala SP a ZP
>>o
>>přeplatky.
>>Zaměstnanec nechce vrátit přeplatek mzdy, že přijal v
>>dobré víře. Můj argument, že za tento den obdrží
>>ošetřovné, neslyší a dohodu o srážce ze mzdy nechce
>>podepsat. Vyhrožuje ohlášením na úřadech. O toto
>>strach
>>nemám, my jste se ničeho nedopustili. V ZP §147 jsou
>>taxativně vyjmenovány srážky bez souhlasu zaměstnance,
>>ale
>>jedná se pouze o zálohy či náhrady. Navzdory tomu, že
>>tomuto zaměstnanci nárok na mzdu za 4 dny nevznikl,
>>neboť uplatnil nárok na ošetřovné. Prosím, můžete mi
>>někdo poradit, jak se v této situaci zachovat podle
>>práva? Nebo mě odkázat na správný paragraf? Omlouvám
>>se, že
>>otravuji, ale už mi jde hlava kolem.
>>Předem velice děkuji
>
>To je nový zaměstnanec ve zkušební době?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
17. 2. 2017 13:12
Dobrý den,
moc prosím o radu.
Mám zaměstnance, obchodní zátupce, nyní, 10 dní po zpracování a odeslání mezd zaměstnanec dodal OČR a byla tedy chybně vypočtená mzda - přeplacená mzda o 4 dny. Mzdu jsem opravila, Přehledy taktéž, zažádala SP a ZP o přeplatky.
Zaměstnanec nechce vrátit přeplatek mzdy, že přijal v dobré víře. Můj argument, že za tento den obdrží ošetřovné, neslyší a dohodu o srážce ze mzdy nechce podepsat. Vyhrožuje ohlášením na úřadech. O toto strach nemám, my jste se ničeho nedopustili. V ZP §147 jsou taxativně vyjmenovány srážky bez souhlasu zaměstnance, ale jedná se pouze o zálohy či náhrady. Navzdory tomu, že tomuto zaměstnanci nárok na mzdu za 4 dny nevznikl, neboť uplatnil nárok na ošetřovné. Prosím, můžete mi někdo poradit, jak se v této situaci zachovat podle práva? Nebo mě odkázat na správný paragraf? Omlouvám se, že otravuji, ale už mi jde hlava kolem.
Předem velice děkuji