Pro bdm - nájem bytu

• (neregistrovaný)

13. 10. 2005 13:33

Slíbila jsem podat zprávu, jak dopadl bratr s přiznáním nájemného a záloh na služby - odvolala jsem se na pokyn, který jste mi poradila, dopadlo to dobře, uznali, že zálohy na služby, když byly vyúčtovány, nemusíme počítat do příjmu. Ale nebýt Vaší rady, asi by to tak nedopadlo ...
    Ještě jsem tam připsala radu od dalšího užnevímjaksejmenoval, že žádnou z těch služeb bratr sám neposkytoval.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 10. 2005 14:02

bdm (neregistrovaný)

Re: pro bdm - nájem bytu
      *** Fajn. Tak vidím, že se nás tento týden půjde opít víc :-)))))))) ***

• 13. 10. 2005 14:51

Pavla (neregistrovaný)

Mohu poprosit o pokyn , týkající se tohoto problemu, taky s ním bojujem a jaksi ho nemůžu vyčíst.
      Děkuji za ochotu.

• 13. 10. 2005 18:18

bdm (neregistrovaný)

*** Celý pokon má číslo 190. Ten kousek, týkající se služeb u pronájmu máte tady:

"2. Součástí nájemného z bytů nebo jejich částí podle ustanovení § 686 a 696 občanského zákoníku nejsou úhrady za ceny služeb spojených s užíváním bytu a obdobně v případě pronájmu nebytových prostor nejsou součástí úhrady nájemného za služby, jejichž poskytování je spojeno s nájmem [§ 9 odst. 2 písm. b) zákona č. 116/1990 Sb., o nájmu a podnájmu nebytových prostor, v platném znění].

3. Zálohy na ceny základních služeb, jejichž výčet je uveden v § 11 odst. 1 vyhlášky č. 176/1993 Sb., o nájemném z bytů a úhradě za plnění poskytovaná s užíváním bytu, ve znění pozdějších předpisů [např. za ústřední (dálkové) vytápění, za dodávku teplé vody, úklid společných prostor v domě, užívání výtahu, dodávku vody z vodovodů a vodáren, odvádění odpadních vod kanalizacemi, užívání domovní prádelny, osvětlení společných prostor v domě, kontrolu a čištění komínů, odvoz popela a smetí, odvoz splašků a čištění žump, vybavení bytu společnou televizní a rozhlasovou anténou], které pronajímatel po uplynutí roku zúčtuje se skutečnými daňovými výdaji za tyto služby, nezahrnuje pronajímatel do zdanitelných příjmů a ani platby za tyto služby nezahrnuje do daňových výdajů vynaložených na dosažení, zajištění a udržení příjmů.
      4. Pokud se jedná o jiné služby než základní služby uvedené v bodě 3 zajišťující řádný provoz bytů, případně služby, které poskytuje sám pronajímatel (§ 11 odst. 3 cit. vyhlášky), patří zálohy na ceny těchto služeb do zdanitelného příjmu podle § 10 zákona, nejedná-li se o živnostenské podnikání (§ 7 zákona)..." ***

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).