NEplacené volno x rodičovská dovolená

• (neregistrovaný)

13. 10. 2005 22:22

Zaměstnanec měl polovinu měsíce dovolenou a druhou polovinu byl doma na neplaceném volnu - jeho manželce se narodilo dítě. A já teď nevím - pokud bych mu nechala neplacené volno, tak za neodpracované dny musí hradit zdravotní pojištění. Jak je to v případě, že bych mu napsala rodičovskou dovolenou? Pokud by ji měl celý měsíc, tak mi je jasné, že by si pojištění platit musel, ale jak je to v případě, že má část měsíce odpracovanou? Taky by se musely doplatit neodpracované dny stejně jako v případě neplaceného volna, nebo v tomto případě by se nic nedoplácelo? Nějak jsem se do toho zamotala :o( Děkuji za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 10. 2005 9:03

Anonymní (neregistrovaný)

Re: NEplacené volno x rodičovská dovolen
      Jestli to dobře chápu, tak RD pobírá jeho manželka a on na nic takového nemá nárok, jedině jako ošetřování osoby, ale kdo by mu ji napsal? Jinak za NV si musí zaplati ZP.

• 14. 10. 2005 16:49

Jiřka (neregistrovaný)

Re: NEplacené volno x rodičovská dovolen
      Podle mého názoru si může o rodičovskou požádat - on bude na rodičovské a ona na mateřské. Později mohou být i oba na rodičovské. Nic tomu nebrání.
      Kdyby šlo o celý měsíc, kdy manželka je na mateřské a on na rodičovské, pak by si zdravotní pojištění musel zaplatit, protože muž je státem pojištěn pouze tehdy, jestliže pobírá rodičovský příspěvek, což by v tomto případě nešlo, protože manželka bere mateřské dávky. Ale teď si fakt stejně jako Vy nejsem jistá, jestli při napůl odpracovaném měsíci a napůl na rodičovské by musel doplácet ZP...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).