Re: 2 exekuce - 1 předn, 1 nepřed
Dle mého se nejprve doplatí přednostní exekuce (4024,- máte správně) a až se ukončí, poté začnete srážet nepřednostní. Kdyby byla první nepřednostní a přišla do toho přednostní, začnete srážet i na tu druhou přednostní druhou třetinu. Prostě si ta nepřednostní musí počkat.
Tak to musím zjistit, jestli jsou uvedeny exekuce na jeho zápočtovém listě (je to nový klient, zápočťáky se ke mně ještě nedostaly).
A tedy teoreticky, pokud předchozí zam-tel již srážel, tak určil pořadí, a když bude nepřednostní první a přednostní druhá, tak srážím na přednostní druhou třetinu a třetí třetinu rozdělím poměrem (první třetina zůstane zam-ci)?
A pokud bude pořadí exekucí obráceně, tak nepředností musí počkat, až uspokojíme přednostní?
Děkuji
Z první třetiny srážíte podle pořadí a z druhé srážíte přednostní. Poměrem dělíte jen v případě, že dojdou ve stejný den.
První nepřednostní, srážíte 1/3 na nepřednostní a druhou 1/3 na přednostní.
První přednostní, srážíte obě třetiny na přednostní.
Děkuji moc za vysvětlení.
Už se v tom začínám pomalu orientovat.
K potvrzení o zaměstnání mám informaci, že zam-nec žádný nepředložil, protože byl před tím dlouhá léta OSVČ.
Jak tedy můžu zjistit, jestli před námi někdo srážel tyto exekuce?
Děkuji za rady. Už jsem načetla tolik informací o tom, ale jak se to řeší v praxi, je zase jiná kapitola.
Tak a jak čím dál tím víc pronikám do problematiky exekucí, tak mám na Vás, milí kolegové, další otázky :-)
- sdělujete soudnímu exekutorovi číslo bankovního účtu zam-ce, na který odvádíte jeho mzdu? Dočetla jsem se, že takový požadavek exekutora je neoprávněný, §33 odst. 4 exekučního řádu neplatí pro zam-tele, ale pro banky?
- deponujete, u nově doručených exekucí, sražené částky před nabytím právní moci exekučního příkazu, když to exekutor nařizuje? Prý je takový pokyn exekutora neoprávněný a mzdová účetní ho nesmí splnit. Dle § 47 odst. 2 exekučního řádu nelze exekuci provést před právní mocí ex. příkazu. Deponovat lze u insolvence a u exekucí srážených již před rokem 2012, kde pokračuji jako další zam-tel?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 3. 2017 18:51
Dobrý den,
moc prosím zkušenější kolegyně o radu, exekucemi jsem se dosud moc nepotkala.
Máme jednoho zaměstnance, od října 2016, na kterého přišla v 10/2016 přednostní exekuce (VZP). Žije sám.
Sráželi jsme tedy z první a druhé třetiny.
Nyní, v březnu 2017, přišla nepřednostní exekuce.
Jak to provedu za měsíc březen?
Přednostní exe - srazím první třetinu + polovinu druhé třetiny a
nepřednostní exe - srazím druhou polovinu druhé třetiny?
Např. čistá mzda 12.192
nezabavitelná část 6.155
přednostní exe - 2.012 + 1.006 = 3.018
nepřednostní exe - 1.006
zam. dostane 8.168?
(dosud jsme sráželi na přednostní exekuci 4.024 Kč)
Děkuji všem za rady a kontrolu výpočtu.