Re: Náklady - auto i k soukromým účelům
1) ANO, PODÍL NENÁROKOVANÉHO DPH PŘIČTETE K POŘIZOVACÍ CENĚ VOZU BEZ DPH
2) ANO, Z CELÉ ZAPLACENÉ ČÁSTKY
3) TYTO NÁKLADY NEKRÁTÍME VŮBEC, DPPO NÁM DĚLÁ DAŇOVÝ PORADCE A S TÍMTO SOUHLASÍ
4) PODLE EVIDENCE SKUTEČNĚ NAJETÝCH KM, FAKTURU ZA PHM VŽDY ZAÚČTUJI KOMPLET S NÁROKEM DPH, PO VYPOČTENÍ SOUKROMÝCH KM PŘÍSLUŠNÝ PODÍL ODÚČTOVÁVÁM Z NÁKLADŮ ZA PHM A "VRACÍM" DPH, ČÁSTKU VČETNĚ DPH SRÁŽÍM ZAMĚSTNANCŮM
5) ANO
6) U NÁŠ VŽDY JEN SPOTŘEBOVANÉ PHM
7) PŘI POŘÍZENÍ VOZŮ VŽDY RADĚJI VOLÍME VYŠŠÍ PODÍL SOUKROMÝCH CEST, ZABRÁNÍME TÍM DOUFÁM PŘÍPADNÉMU PODEZŘENÍ O DAŇOVÉM ÚNIKU
ZA MÁLO
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
8. 3. 2017 9:12
Dobrý den, prosím o zkontrolování. Přečetla jsem spoustu článků, ale zákony se měnily a nevím, jestli všechno platí tak jak jsem přečetla. A jestli jsem to taky dobře pochopila...
Při použití firemního auta i pro soukromé účely:
1) Při nákupu auta si odhadnu poměr použití pro soukromé účely a tuto poměrnou část DPH si nenárokuji, ale přičtu ji k pořizovací ceně vozu (ze které pak počítám odpisy).
2) Ke mzdě zaměstnance se měsíčně přidá nepeněžitý příjem 1% z PC vozu vč. DPH (případně i včetně technického zhodnocení)
3) Náklady na servis, myčku, pneumatiky si dávám plně do nákladů, ale DPH z těchto nákupů musím krátit. Krátím v měsící proúčtování podle skutečného poměru ujetých km soukromě/služebně. ??? nebo podle odhadovaného poměru na začátku roku? "Zkrácené" DPH účtuji na 548.
4) U PHM dávám zaměstnanci k úhradě podíl PHM na jeho soukromé cesty + DPH - řekla bych, že podle skutečnosti v daném měsíci. Nebo podle odhadu?
5) Na konci roku si spočítám skutečný poměr soukromé/firemní a porovnám to s odhadem. Pokud se liší o víc než 10% řeším to v přiznání za prosinec. A teď nevím, jestli řeším jen odpočet při nákupu auta nebo i odpočty na servis, myčku případně PHM v průběhu celého roku?
6) Poměr služebních/soukromých jízd sleduji 5 let (tj. nákup v r.2017 = do roku 2021 včetně) a v posledním přiznání k DPH případně srovnávám.
7) někde jsem narazila i na měsíční odvádění DPH z účetních odpisů auta. To předpokládám už neplatí, když se pak na konci roku dělají takové výpočty.
Děkuji předem