Re: autorský honorář_nesražena daň
Doplňující otázka - lze předpokládat, že Vám byla zaslána částka již po sražení srážkové daně?
Re: autorský honorář_nesražena daň
>>>>>>>dobrý den,
>>>>>>>příjem z autorského honoráře jsem měla u jednoho
>>>>>>>vydavatele za měsíc pod 10 000,- ale nesrazili mi
>>>>>>>srážkovou
>>>>>>>daň, takže musím zdanit jako samostnatnou činnost v
>>>>>>>danovém priznání a jak je to se sociálním a
>>>>>>>zdravotním
>>>>>>>pojistenim, zahrnuje se tam? nejsem OBZP
>>>>>>>děkuji za vysvětlení, nějka v tom tápu
>>>>>>
>>>>>>Nejdřív konzultujte u vydavatele, proč nesrazili
>>>>>>srážkovou daň.
>>>>>>
>>>>>>Například - protože se nejednalo o příjem autora za
>>>>>>příspěvek do novin, časopisu, rozhlasu nebo televize
>>>>>>plynoucí ze zdrojů na území České republiky?
>>>>>>
>>>>>jednalo se novinové sportovní články
>>>>>vydavatel neví
>>>>
>>>>Doplňující otázka - lze předpokládat, že Vám byla
>>>>zaslána částka již po sražení srážkové daně?
>>>>
>>>Ne, vyplatili mi celou castku
>jednalo se o 8 100,-
Viděla bych to na konzultaci u daňového poradce
Pokud se skutečně jednalo o příjem dle § 7 odst. 6) ZDP, tak došlo dle mého názoru k pochybení osoby, která autorský honorář vyplatila (vydavatele) a neměla by dopadat na autora-příjemce honoráře. Vydavatel by měl následně postupovat podle Zákona č. 586/1992 Sb. § 38s
"Pokud povinnost vybrat nebo srazit daň včetně záloh u daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně nebo u daně srážené plátcem daně poplatníkovi z příjmů ze závislé činnosti nebyla ve stanovené výši plátcem daně splněna, a to ani dodatečně, je základem pro výpočet této částky vybírané nebo sražené daně včetně záloh částka, z níž by po vybrání nebo sražení zbyla částka, která byla plátcem daně poplatníkovi skutečně vyplacena; u poplatníka s příjmy podle § 6 zvýšená o povinné pojistné podle § 6 odst. 12."
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-586?diff=20161201
Ještě posílám odkaz na Zápis KOOV, který o podobném případu pojednává (stanovisko GFŘ na straně 3)
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-seznam-dani/Prijmy_autoru_v_roce_2014_komplexne.pdf
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
9. 3. 2017 12:24
dobrý den,
příjem z autorského honoráře jsem měla u jednoho vydavatele za měsíc pod 10 000,- ale nesrazili mi srážkovou daň, takže musím zdanit jako samostnatnou činnost v danovém priznání a jak je to se sociálním a zdravotním pojistenim, zahrnuje se tam? nejsem OBZP
děkuji za vysvětlení, nějka v tom tápu