Re: Je telefonát od berušky "směroplatný
podle toho, co chtěla. pokud např. nepodepsal žádost o přeplatek, nemusí už nic a nepošle. i když i v těchto případech někdy posílají výzvu. pokud však chce doložit např. studium dětí, úvěrovou smlouvu na hypo, potvrzení o příjmech ze závislé, a pod., napíše mu výzvu. pak samozřejmě bude na přeplatek čekat déle.
Děkuji, žádost o vrácení je v pořádku, tohle bylo nejspíš něco s hypo. Vím že to není moje starost, ale je mi líto každé koruny, která zůstane čápovi na ty jeho hnízda. Takže myslíte že písemná výzva s konkrétním pořadavkem by měla dorazit?
Měla jsem loni podobný případ, kdy beruška chtěla doložit, že manželka poplatníka nemá příjem vyšší než 68 000,-Kč. Když jsem ji sdělila, že manželka poplatníka nepracuje, tudíž nemůže doložit něco, co není, tak mi sdělila, že DP odkládá jako neprůkazné (nebo tak nějak to formulovala) a vratku neproplatí.
V tomto případě nestačilo. Beruška chtěla doložit, kolik manželka poplatníka dostala vyplaceno rodičovského příspěvku. Já vím, hlava to nebere, ale klient zašel na ÚP, tak se sice divili, ale potvrzení mu dali a beruška byla spokojená.
Letos ještě horší než loni... U nás si zase beruška vzpomněla, že chce doložit nahlášení na ÚP během dvou měsíců "díry" v příjmech... Nepomohlo, že dneska není povinnost být zaměstnaný, ani hlášený na ÚP - OSVČ také vyměkl a papír donesl... co by dělal, kdyby na ÚP nebyla, to netuším...
>>>Letos ještě horší než loni... U nás si zase beruška
>>>vzpomněla, že chce doložit nahlášení na ÚP během dvou
>>>měsíců "díry" v příjmech... Nepomohlo, že dneska není
>>>povinnost být zaměstnaný, ani hlášený na ÚP - OSVČ
>>>také
>>>vyměkl a papír donesl... co by dělal, kdyby na ÚP
>>>nebyla, to netuším...
>>
>>Tak to bych berušce řekla, ať mi to dá písemně a se
>>zdůvodněním, podle kterého paragrafu musím dokládat
>>něco, co prostě neexistuje - a proč nestačí čestné
>>prohlášení.
>
>1 Afs 263/2016-22 1 Afs 263/2016-22
>Jen to chce ke čtení něco silnějšího, než bylinkový
>čaj
>Tak to je opravdu síla. Navíc - způsoby dokazování, že nebyl příjem nad hranici si soud velmi zjednodušil. Pořád tam chybí návod pro situaci, že neexistuje žádný příjem, u kterého by měl vůbec kdo potvrdit jeho výši (jestli je nižší než hranice pro slevu nebo není).
Jinak k situaci, že člověk není evidovaný na ÚP a nemá žádný příjem (v jednom z dotazů výše) - už jsem to tu psala nedávno. Náš syn v takové situaci dodal na FÚ potvrzení, že byl evidován na ZP jako osoba bez zdanitelných příjmů. I když toto nedokazuje, že žádné příjmy neměl (někdo může mít třeba pronájem nemovitosti), tak našemu FÚ toto stačilo.
Já teď chystám DP inv. důchodci III. stupně. Raději mu tam uvádím inv. důchod, i když nemá příjmy na jeho uplatnění - ale třeba ho snad nebudou prošetřovat, že má příjmy jen v některých měsících na dohody a co dělal po zbytek roku.
>
Všem vtloukám do hlavy větu - já tomu nerozumím, pošlete mi to, prosím, písemně - ať mohu předat daňovému poradci... Většinou nic nepřijde... Nicméně občas někdo podlehne a další papíry přinese... Chápu je, respekt před úřady a touha si to zbytečně "nerozházet"...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
24. 3. 2017 7:17
Dobrý den,
kamarád podal DP (§6,7, a hypo), vyšel mu přeplatek. Volala mu beruška, že má doložit cosi. Problém je v tom, že on je taková neúčetnická povaha (z úřadů, berušek a formulářů má něco mezi alergií a fobií), do toho nějaké osobní problémy, ani moc nepochopil cože chce ale odkýval jí to. Je vysoce pravděpodobné, že se na to vybodne. Moje otázka zní - musí beruška konat něco písemného, nebo už nemusí nic a prostě přeplatek nepošle?
Děkuji za nasměrování