DPFO po ročním zúčtování - daňový bonus

• (neregistrovaný)

24. 3. 2017 14:21

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, když mi zaměstnanec loni donesl potvrzení zaměstnavatele manželky o neuplatnění dětí za období od 2/2016, začala jsem každý měsíc od února děti uplatňovat jemu. V únoru totiž nastupovala na PPM. Roční zúčtování jsem provedla a je již ve mzdě vyplaceno. Včera mi ale bylo sděleno, že v 1/2016 byla před nástupem na PPM v pracovní neschopnosti celý leden, donesl mi i potvrzení že jí nebylo v lednu vyplaceno daňové zvýhodnění. Měla jsem automaticky vědět, že když je měsíc před PPM na neschopence, že jí nebude vyplacené zvýhodnění a že ho mám jejímu manželovi přiznat již i za tento leden, i když potvrzení o neuplatnění od zaměstnavatele manželky je vystavené na období od 02/2016? Byla to moje chyba?? Mám máslo na hlavě?
    Samozřejmě daňové přiznání mu udělám, tak abych zohlednila již vyplacený přeplatek na dani.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 3. 2017 14:38

veronika.ba (neregistrovaný)

Re: DPFO po ročním zúčtování - daňový bo
      Postupovala bych stejně jako vy, pokud by mi on sám neřekl, že v lednu děti nikdo neuplatňoval, tak bych uplatnila jen za 11 měsíců co mám v ruce potvrzení. Dle mého názoru to je jeho chyba...

• 24. 3. 2017 14:48

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Pokud nejste daňový poradce, nezpracovávejte daňové přiznání

Nemusí Vás vůbec zajímat, že jí (manželce zaměstnance) nebylo vyplaceno daňové zvýhodnění - Vás zajímá jediné - uplatňovala daňové zvýhodnění na dítě v lednu 2016? A podle Potvrzení, které máte k dispozici, daňové zvýhodnění neuplatňovala až od února 2016. Musíte rozlišit mezi tím, když někdo ve svém Prohlášení uplatní nárok a mezi tím, kdy je možnost tento nárok vůbec uplatnit. Manželka zaměstnance pravděpodobně u svého zaměstnavatele nárok uplatnila - ani nic nedostala, protože neměla příjem. To Vás ale nemusí zajímat. DPFO bych za tohoto zaměstnance nezpracovávala, ponesete celou zodpovědnost a přitom jste žádnou chybu jako mzdová účetní zaměstnavatele neudělala.

Může si sám podat své DPFO, ale stejně bude mít problém, pokud jeho manželka současně nepodá své DPFO, kde neuplatní žádné daňové zvýhodnění na děti.

• 24. 3. 2017 14:55

Soňulka (neregistrovaný)

Manželka si za r. 2016 DPFO podává, podniká navíc, tam si daňové zvýhodnění neuplatňuje. Šlo mi o to, že když jsem věděla, že je v tom lednu manželka v pracovní neschopnosti, měla jsem vědět, že ji v tom případě zaměstnavatel daňové zvýhodnění žádné nevyplatil?? o toto mi jde

• 24. 3. 2017 15:56

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

I pokud byste věděla - tak v Potvrzení zaměstnavatele druhého poplatníka jste měla uvedeno, že jeho manželka neuplatňuje od února 2016. Takže ani náhodou jste nemohla začít zaměstnanci uplatňovat daňové zvýhodnění na děti dříve. Kdy přesně uvedl změnu do Prohlášení poplatníka daně? Pokud v lednu 2016 a v lednu 2016 přinesl Potvrzení .. , tak stále nejbližší mzdy, kdy jste mohla daňové zvýhodnění na děti uplatnit, byl únor 2016.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).