Opravné položky – začátečnické otázky

• (neregistrovaný)

26. 3. 2017 10:27

Dobrý den. Jsem začátečník a právě se prokousávám opravnými položkami pohledávek a odpisy pohledávek – převzala jsem účetnictví v s.r.o., kde se nikdy netvořily a vše visí pouze na 311. Načetla jsem toho spousty, ale stále v tom nemám úplně jasno a zamotávám se do toho víc a víc.

1. U promlčených pohledávek vytvořím pouze odpisy na nedaňovou analytiku 546 MD, 311 DAL – vytvořím vlastně úhrady faktur s tímto zaúčtováním. Tady mám (doufám:) jasno.
    Dočetla jsem se, že odepsané pohledávky musím i nadále evidovat (jednotlivě) - stačí např. nějaká Excel tabulka nebo musím na podrozvahových účtech (našla jsem 751 MD, 799 DAL)? (do podrozvahy bych to v SW zadávala hodiny, do Excelu bych to vyexportovala z knihy pohledávek)

2. U nepromlčených (splňujících dané podmínky) vytvořím 100% daňové opravné položky s účtováním 558 MD, 391 DAL. Software (Money S4) mi sice nabízí tvorbu opravných položek, ale pouze zadám datum a částku a nijak se to neprovazuje s fakturami – mám jich mnoho, tak bych to zaúčtovala jedním zápisem a někde bokem (Excel) si k tomu vytvořím seznam faktur s částkami oprávek?

3. Předpokládám, že mohu vytvořit 100% daňové opravné položky k fakturám např. k 1.1. a poté k jiným fakturám k 31.12.? (tu první várku bych udělala na ty, které by v průběhu roku promlčely)

4. Vzhledem k tomu, že je víceméně nulová šance, že pohledávky budou splaceny, ve kterou chvíli pak udělám odpis pohledávky? A před odpisem předpokládám rozpustím tu opravnou položku (391 DAL, 558 MD)? Nebo mohu rovnou dělat daňový odpis? Tady se už ztrácím docela :(
    Moc děkuji za rady!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).