Re: Opravné položky – začátečnické otázk
těžko poradit, píšete hodně obecně, neuvádíte ani rozvahové hodnoty pohledávek ani jejich splatnost
u každé nepromlčené pohledávky musíte posoudit, zda můžete tvořit vůbec nějaké daňové OP - záleží, kdy byly splatné a podle toho si najít tehdy platné znění ZoR
Re: Opravné položky – začátečnické otázk
Děkuji za reakci! Firma funguje od r. 2010 a fakturuje služby většinou v částkách 200,- až 3000,- měsíčně, každý dlužník se určitě vejde do limitu 30000,- (mívá max. dvě dlužné faktury). Datumy splatnosti jsou průběžně od toho r. 2010 do současnosti, přičemž nejhorší nárůst dluhů byl v r. 2014.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 3. 2017 10:27
Dobrý den. Jsem začátečník a právě se prokousávám opravnými položkami pohledávek a odpisy pohledávek – převzala jsem účetnictví v s.r.o., kde se nikdy netvořily a vše visí pouze na 311. Načetla jsem toho spousty, ale stále v tom nemám úplně jasno a zamotávám se do toho víc a víc.
1. U promlčených pohledávek vytvořím pouze odpisy na nedaňovou analytiku 546 MD, 311 DAL – vytvořím vlastně úhrady faktur s tímto zaúčtováním. Tady mám (doufám:) jasno.
Dočetla jsem se, že odepsané pohledávky musím i nadále evidovat (jednotlivě) - stačí např. nějaká Excel tabulka nebo musím na podrozvahových účtech (našla jsem 751 MD, 799 DAL)? (do podrozvahy bych to v SW zadávala hodiny, do Excelu bych to vyexportovala z knihy pohledávek)
2. U nepromlčených (splňujících dané podmínky) vytvořím 100% daňové opravné položky s účtováním 558 MD, 391 DAL. Software (Money S4) mi sice nabízí tvorbu opravných položek, ale pouze zadám datum a částku a nijak se to neprovazuje s fakturami – mám jich mnoho, tak bych to zaúčtovala jedním zápisem a někde bokem (Excel) si k tomu vytvořím seznam faktur s částkami oprávek?
3. Předpokládám, že mohu vytvořit 100% daňové opravné položky k fakturám např. k 1.1. a poté k jiným fakturám k 31.12.? (tu první várku bych udělala na ty, které by v průběhu roku promlčely)
4. Vzhledem k tomu, že je víceméně nulová šance, že pohledávky budou splaceny, ve kterou chvíli pak udělám odpis pohledávky? A před odpisem předpokládám rozpustím tu opravnou položku (391 DAL, 558 MD)? Nebo mohu rovnou dělat daňový odpis? Tady se už ztrácím docela :(
Moc děkuji za rady!