Re: "hárek"nikdo se nepřidá?
odvozuji,že je to tzv."bonovací kniha", kam se zapisují objednávky hostů na jídlo, originál objednávky z této knihy - útržek listu - se dává do kuchyně, kopie zůstává u číšníka a na konci směny by se měl účtovat součet vybraných peněz za kuchyň a souhlasit s útržky originálů kuchyně, pak ještě existuje soupis zboží, které se inventarizuje při předání restaurace - předávají si číšníci při předání třeba další osádce za dva dny - zase se zde uvádění přesné ml,l,dcl všeho x cena - poř.+přír-výdej=zůstatek...vlastně to slouží i ke kontrole majiteli a přebírajícímu....dá se podle těchto podkladů dohledat tržba restaurace zvlášť, tržba kuchyně zvlášť....takže když se porovná s uvedenou tržbou majitele v účetnictví, tak vyvstane i rozdíl.....dle objednávky v bonov.knihách fin.úřady zase mohou na základě receptur odhadnout spotřebu potravin v provozovně a srovnat se skut.výdaji,které se objevují v účetnictví...jinak mne nic jiného nanapadá...
Re: "hárek"nikdo se nepřidá?
Tohle jsem našla na netu:
Co je to hárek: hárek je bežný způsob stanovení výše tržby v restauracích podle rozdílu mezi počátečním a konečných stavem jednotlivých druhů zboží, tj.
TRŽBA = (POČÁTEK + FASOVÁNO - KONEC) * CENA ZBOŽÍ
K tržbě za zboží se dále připočítávají další položky - kuchyně (např. podle bonovací knihy), tržba za kulečníky, poplatek za sklo apod, odečítá se naopak hodnota stravenek, konzumace na fakturu, odevzdané zálohy atd.
Třeba to pomůže.
Re: "hárek"
Jedná se o papír na kterém jsou napsány všechny produkty nabízené v daném zařízení, většinou alkohol, brambůrky, cigarety... Je to tabulka ve které je napsáno kolik bylo čeho před šichtou a pak se spočítá kolik je čeho po šichtě. Tím pádem se spočítá tržba a díška ;-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 10. 2005 11:16
Chci se zeptat jak vypadá takový "hárek" v pohostinství?
Můžete mi to někdo popsat? Díky