Závodní lékař

• (neregistrovaný)

19. 10. 2005 14:10

Kdy je organizace povinna mít vlastního, případně smluvního, lékaře? A na základě jakého zákona?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 10. 2005 17:56

Lukas (neregistrovaný)

Re: Závodní lékař
      Je povinna vzdy, kdyz ma zamestnance.

Zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění zákona č. 548/1991 Sb., stanovil v § 40 s účinností od 1. 4. 1992 zaměstnavatelům povinnost zajistit závodní preventivní péči pro své zaměstnance.

• 19. 10. 2005 18:35

Podracká (neregistrovaný)

Je to bez ohledu na to zda je zaměstnavatel právnická nebo fyzická osoba? Prostě jakýkoliv maličký podnikatel-FO, který má zaměstnance musí mít vlastního lékaře? I v případě, když se jedná o práce na dohodu (dohoda o prac. činnosti nebo dohoda o provedení práce)?

• 20. 10. 2005 10:02

Anonymní (neregistrovaný)

A také,když má zaměstnance v různých městech? To pak musí mít v každém městě,kde má zakázku doktora???

• 20. 10. 2005 11:51

Anonymní (neregistrovaný)

Na školení nám říkali, že praktické provedení tohoto zákona není místy reálné, proto mají kontrolní orgány doporučení netrvat na smluvním lékaři.

• 20. 10. 2005 12:58

Aňa (neregistrovaný)

**
      Mám stejný názor jako Vy, protože zaměstnavatel má povinnost zajistit závodní preventivní péči, ale pokud má např. firma pár zaměstnanců a to všechny THP, neprovozuje žádnou výrobu, posílá je pravidelně na lék. prohlídky, tak podle mě splní povinnost, nic neporuší a kvůli pár prohlídkám nevidím důvod uzavírat smlouvu se závodním lékařem. To má podle mne smysl u výrobních podniků apod., kde má naopak lékař povinnost navštívit tento výrobní provoz a zjistit vůbec, v jakých podmínkách jeho přidělení zaměstnanci pracují...a od toho se potom odvíjí preventivní lék. prohlídky

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).