Re: Lektorská čin. do 10 tis - ř. DaP?
ZDP § 7
Příjmy ze samostatné činnosti
(2) Příjmem ze samostatné činnosti, pokud nepatří do příjmů uvedených v § 6, je dále
c) příjem z výkonu nezávislého povolání.
+ Od začátku činnosti jste měla být registrovaná jako OSVČ (s vedlejší činností) na ČSSZ a na své zdravotní pojišťovně.
Také máte povinnost podat Přehled o příjmech na ČSSZ a ZP.
Doplatit zdravotní pojištění. Platí se z každé vydělané koruny.
Dle výše příjmu také možná doplatit sociální pojištění.
Moc děkuji za odpověď. Bohužel jsem se mylně domnívala, že spadám pod §7/6 tj. odměna do 10 tis je srážková daň a že tím pádem nemusím podstoupit anabázi, kterou popisujete výše. Příjem je jen ve výši 9 000 Kč za celý rok :-(
Takto jsem to právě našla v různých diskuzích a článcích na internetu a nyní hledím na to jejich potvrzení, s kterým nevím co dále :-(
Napíšu tedy do příjmů dle §7 a uplatním paušál 40% a doregistruji se na SP, ZP. Prosím ale živnostenský list mít snad nemusím, když se jedná o nezávislé povolání?
Moc děkuji za radu.
Hezký zbytek víkendu SV
ještě mě napadá, že jsem tedy vlastně blázen, protože jsem s nimi měla uzavřít dohodu o provedení práce a bylo by to bez problémů? Takto mám smlouvu o poskytování služeb (dle §1746 NOZ - nepojmenovaná smlouva)
Sama jsem si způsobila problém kvůli jedné hloupé jednorázové akci :-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 4. 2017 13:34
Dobrý den,
tvořím si přiznání, mám přiznání ze zaměstnání a pak jsem poskytla za období 2-4/16 lektorskou činnost.
Nevím, co s tou lektorskou činností. Uzavřeli se mnou smlouvu o poskytování služeb, jednorázová odměna 9tis a pak mi v lednu přišlo "potvrzení o vyplacených částkách za lektorskou činnost" (ne klasické potvrzení o příjmech). Dívala jsem se do smlouvy a je tam uvedeno, "lektor odměnu řádně zdaní na konci zúčtovacího období 2016".
Prosím kam s tím v přiznání? Normálně do příjmů ze zaměstnání s tím, že nic nesrazili (a myslím, že měli, když je to do 10 tis?) anebo do §10 - ostatní příjmy?
Moc děkuji.
SV.