Re: Zákonné úrazové pojištění-je v platn
Pojištění se platí stále stejně. Jedná se o to, že nový zákon, který ani nezačal platit zrušili, tuším, že v něm bylo, že by měla pojistné vybírat sociálka, platí stále stará vyhláška:
Zákon o úrazovém pojištění
Již v roce 2006 byl schválen a vydán zákon o úrazovém pojištění zaměstnanců (číslo 266/2006 Sb.), který měl nahradit platnou vyhlášku MF (číslo 125/1993 Sb.). Účinnost byla několikrát posunuta, naposledy na rok 2017. S účinností od 1. 10. 2015 byl zákon zrušen.
Děkuji. No právě...já jsem si tu vyhlášku taky našla...ale když to říkal právník, tak jsem zazmatkovala. Velice děkuji oběma.
Nicku hanka123 - přečtěte si po sobě, co vlastně píšete
Který zákon jste s Vaším právníkem konzultovali?
Zákon 266/2006 Sb.? Nebo Vyhlášku 125/1993 Sb.?
Na mně to dělá dojem, že jste konzultovali Zákon 266/2006 Sb.
Ne Vyhlášku 125/1993 Sb. A pokud to tak bylo, tak není proč na právníka házet bobky.
tečko čárko, na nikoho nic nehážu. Nevím z čeho tak usuzujete. Potřebovala jsem se ujistit, zda má zaměstnavatel povinnost platit úrazové pojištění ze zákona. Právníka jsem odkázala na vyhlášku 125/1993Sb., právník mi řekl, že vyhláška nic nenařizuje a že je potřeba zákon. Zákon si našel sám tedy 266/2006Sb. a konečné stanovisko mi řekl, že zákon je naplatný - tedy do r. 2015 platný ale neúčinný a od r.2015 neplatný, tedy že kdo platí, platit nemá a má smůlu.
Neřeším právníka, ale zda zaměstnavatel má povinnost platit úrazové pojištění a na jakém základě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 4. 2017 9:52
Dobrý den,
můžu se zeptat zda zákonné úrazové pojištění, tedy odpovědnosti v platnosti? Zda zaměstnavatel má ze zákona povinnost platit pojišťovně? Teď mi právník říká, že zákon byl platní do roku 2015, ale neúčinný a od roku 2015 je neplatný...děkuji za ujasnění.