Re: Pronájem a dotace
Majetek pořízený či rekonstruovaný a placený z dotací, kdy podmínkou je i to, že bude uplatněn odpočet DPH. A pokud by majitel pak pronajal nemovitost bez DPH, tak by musel odpočet DPH krátit. A v tom vidím možný problém.
Já když jsem odpovídala měla jsem spíše na mysli, problémy z hlediska DPH než dotací.Ona se to špatně vysvětluje pár větama. Pokud má nemovitost , kde si uplatňoval DPH a chce si uplatňovat dále , tak mu může neplátce daně( kterému nemůže dát nájem s DPH, ani kdyby s tím nájemce souhlasil) velmi zkomplikovat život. Ale je tam ještě spousta hledisek ... třeba jestli bude jen jeden nájemce. Bude-li jich více tak kolik nájmů bude bez DPH a kolik s DPH atd. atd ...
Když píšete žádost o dotaci, tak musíte u částky o kterou žádáte napsat, jestli se jedná o částku s DPH nebo bez DPH ....a pak by jste měl jet v tomto režimu asi ve svém podnikání ne ?
ANo, já jsem si původně myslela, že se pronajímatel vymlouvá na dotaci, aby si nekomplikoval život s krátícím koeficientem atd...
A když píše žádost o dotaci, jako plátce DPH uvádí všechny údaje bez DPH a na tom se nic nemění, ať pronajímá plátci nebo neplátci.....
Proto se mi to zdá divné, že by to mělo na dotace vliv.
Já ve své práci mám dotace u kterých žádám o částku bez DPH, ale taky mám dotace u kterých žádám o částku s DPH ....záleží o režim v kterém si to ve firmě žije a protože vím jak různorodé mohou být podmínky v různých firmách, tak si nedovolím soudit zvenčí z těch pár údajů co máme, že je to výmluva.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 4. 2017 13:45
Dobrý den, prosím o informaci - známá si chce pronajmout místo pro podnikání, ale momentálně zatím nechce být plátcem dph. Majitel objektu ji řekl, že musí být plátcem dph jinak jí nemůže pronajímat ono místo. Nemůže jí prý vystavit fakturu s dph (on je plátce dph). Objekt je prý novostavba zaštítěná dotacemi ze státu. Prosím o informaci zda to tak je a jestli je tedy nutnost stát se plátcem dph kvůli pronájmu?